03/02/2017   LASA UN COMENTARIU  
Ce este conştiinţa şi de ce este importantă dezvoltarea ei

Subiectul acestui articol este despre conştiinţa, o temă destul de subiectivă şi dificil de explicat.

Studiul conştiinţei a fost atribuit filozofiei şi teologiei timpurii iar de curând acestora li s-au alăturat şi oamenii de ştiinţă, neurobiologii, fizicieni, psihologi, psihiatri, etc.

Deşi subiectul este unul complex, îţi recomand să citeşti acest articol până la final.

Motivul pentru care îţi fac aceasta recomandare este acela că informaţiile prezentate se bazează pe studiu avansat de-a lungul multor ani de zile.

Această muncă s-a şi concretizat prin publicarea de cărţi şi audio-bookuri, pe piaţa din România şi internaţional pe Amazon.

Dacă îţi doreşti să aprofundezi cu adevărat acest subiect ai la dispoziție cursul electronic – Legea Atracţiei


Prin urmare, iată ce vei descoperi:

  1. Ce înseamnă conştiinţa şi de ce este importantă dezvoltarea conştiinţei?
  2. Cum verifici dacă ai conştiinţă a ceea ce vrei să obţii?
  3. Instrument practic de modificare a conştiinţei.

1. Ce înseamnă conştiinţa şi de ce este importantă dezvoltarea conştiinţei?

Cuvântul conştiinţa derivă din termenul latin “con scientia” şi înseamnă cunoaştere.

Conf. dex: CONŞTIÍNŢĂ s. 1. v. gândire2. înţelegere. (~ datoriei împlinite.) 3. v. sentiment.

Iată ce definiţie a dat conştiinţei – John R. Searle, filozof american: Conştiinţa constă din toate stările de simţire sau de conştiență de sine. Începe dimineaţa când te trezeşti dintr-un somn fără vise şi continuă toată ziua până când adormi sau mori ori devii inconştient. Visele sunt o formă de conştiinţă de sine.

Imaginează-ţi că mintea umană este precum o cascadă de imagini. Prin urmare, conştiinţa apare în mintea noastră. Cea mai eficientă metodă prin care ne putem raporta la conştiinţă este să legăm conştiinţa de informaţie, întrucât procesarea informaţiilor necesită conştiinţă.

Acum, de ce este importantă dezvoltarea conştiinţei? Doctorul Stanislav Grof, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai conştiinţei din secolul XX, spune că: dezvoltarea conştiinţei conduce frecvent la transformări profunde ale individului, la reducerea semnificativă a agresivităţii, la creşterea înţelegerii, a compasiunii şi a toleranţei, dar mai ales la creşterea capacităţii de a se bucura de viaţă.

Conştiinţa se dezvoltă ca urmare a imaginilor mentale predominante care îţi guvernează mintea de-a lungul vieţii. Asta înseamnă că tu eşti cel care şi-a creat propria conştiinţă şi prin urmare tot tu eşti cel care îşi poate modifica conştiinţa!

Când schimbi imaginile mentale predominante din mintea ta îţi modifici conştiinţa. Însă, gândurile pe care le-ai pus în mintea ta de-a lungul vieţii nu le poţi înlocui peste noapte, întrucât procesul schimbării în general durează ani de zile. Procesul schimbării este determinat de timpul în care îţi formezi toate abilităţile necesare prin care schimbarea să devină posibilă şi dobândeşti setarea mentală corectă în direcţia schimbării. Vorbim aici despre două componente: abilităţi şi setare mentală.

Materializarea în plan fizic începe iniţial cu cristalizarea imaginilor în plan mental, în propria conştiinţă. Absolut tot ceea ce atragi în viaţa ta în plan fizic, mai întâi trebuie să capete o formă clară în plan mental. Tu doar gândind eşti în mod continuu producător de efecte. Aceste efecte iniţial apar în plan mental sub formă de gânduri, apoi prin acţiune concretă iau formă şi în plan fizic.

Gândeşte-te că tot ceea ce omul a conceput în plan fizic, mai întâi a luat o formă concretă în mintea sa, mai întâi s-a cristalizat în conştiinţa sa. Gândurile nu sunt doar forme care apar în mintea ta şi apoi dispar fără a lăsa urme. Vom pune în discuţie şi mai concret ideea de conştiinţă, însă până acolo trebuie ca iniţial să discutăm despre gând şi componentele care îl definesc.

Gândul are două componente:

  • prima componenta este informaţională: o reprezintă cuvintele pe care le rosteşti;
  • a doua componentă este emoţională: o reprezintă emoţia ataşată gândului tău / emoţia pe care o simţi în corpul tău.

De exemplu, dacă te gândeşti la sărăcie:

  • componenta informaţională: întotdeauna am simţit lipsa banilor;
  • componenta emoţională: este ceea ce tu simţi, este emoţia ataşată gândului tău.

În concluzie, gândul are atât o componentă informaţională, cât şi o componentă emoţională. Când schimbi cele două componente îţi modifici conştiinţa.

Reaminteşte-ţi că schimbarea aproape întotdeauna începe în plan non-fizic, în plan mental şi abia apoi se instalează în plan fizic. Aşadar, schimbarea începe în mintea ta, iar pentru a-ţi modifica reprezentările mentale din prezent trebuie să te vezi, să te percepi şi să te analizezi din perspectivă a ceea ce vrei să devii în viitor.

Eu nu îţi spun să devii un visător cu ochii în soare ci îţi spun să te analizezi din perspectiva a ceea ce îţi doreşti să devii. Astfel vei putea să impregnezi în mintea ta conştiinţă prosperităţii, atunci când prosperitatea încă nu se manifestă în viaţa ta. Dacă te analizezi din perspectivă a ceea ce eşti, de fapt trăieşti în trecut, pe care apoi îl descarci în prezent şi astfel îl materializezi în viitorul tău prin puterea prezentului.

Pentru a simplifica acest concept să luăm ca exemplu ideea de bani.

De-a lungul vieţii te-ai gândit de foarte multe ori la bani. Toate acele gânduri au generat emoţii. Suma tuturor acelor gânduri şi emoţii ţi-au determinat nivelul conştiinţei în direcţia banilor. Ceea ce vei citi în continuare îţi va fi destul de cunoscut!

Iată conştiinţa oamenilor săraci:

  • ca să faci bani trebuie să furi de la alţii;
  • nu pot avea mulţi bani;
  • banii nu aduc fericirea;
  • trebuie să muncesc mult pe bani puţini;

Iată conştiinţa oamenilor bogaţi:

  • banii sunt uşor de obţinut dacă ai o strategie;
  • banii sunt importanţi;
  • este absolut firesc să fac mulţi bani;
  • bani mai mulţi înseamnă gândire la nivel mare.

Practic, conştiinţa despre bani ale celor două categorii de oameni este situată la extremităţi. Tocmai de aceea obţin rezultate opuse.

Dacă asculţi oamenii săraci vei realiza că aceştia vorbesc despre sărăcie. De ce? Întrucât asta trăiesc zi de zi şi prin urmare, acţiunile lor predominate sunt orientate în direcţia sărăciei. Oamenii săraci îşi construiesc planuri să devină săraci, pe când oamenii bogaţi îşi construiesc planuri să devină bogaţi.

Şi unii şi alţii construiesc, dar fiecare la nivelul conştiinţei sale. Cei săraci ar putea să producă o mare schimbare? Binenteles! Însă, pentru a dobândi prosperitate, mai întâi trebuie să înlocuiască în mintea lor conştiinţa sărăciei cu cea a prosperităţii.

Aşa că, dacă vrei să ataci o problemă, de fapt trebuie să-i ataci cauza care a generat-o. Ei bine, cauza sărăciei este determinată de conştiinţa sărăciei. De aceea, nu ascultă oamenii care prin diverse metode au obţinut bogăţie dar care nu şi-au schimbat mentalitatea. Fii sigur că pe termen lung vor ajunge la sărăcie.

Consider că un exemplu potrivit aici ar fi al celor care au câştigat la loto sume foarte mari de bani dar care au ajuns faliţi în scurt timp. Este adevărat că acest aspect tine de educaţia financiară a persoanei dar în perfectă legătură cu modul lor de gândire, de conştiinţă asupra banilor.

Vezi tu, ceea ce obţii în plan fizic provine tocmai din realitatea pe care mintea ta o cunoaşte şi o acceptă! Nu vei putea materializa în viitorul tău o realitate diferită, până ce mintea ta nu vede o realitate diferită. Sau dacă vei obţine dar nu vei avea conştiinţa potrivită, vei pierde acel lucru în scurt timp.

 

2. Cum verifici dacă ai conştiinţă a ceea ce vrei să obţii?

Dr. DAVID R. HAWKINS, doctor în medicină şi filosofie, renumit conferenţiar şi expert în procesele mentale, a creat o hartă a nivelurilor de conştiinţă umană, denumită şi „Scala Conştiinţei” sau „Piramida Conştiinţei”, folosind kinesiologie aplicată pentru a măsura nivelul vibrational al fiinţelor umane.

Cartea care însumează toate aceste date se numeşte: „Power vs. Force: The Anatomy of Consciousness. Kinesiologia face referire la legătura dintre minte şi corp. Ajuta în eliberarea blocajelor emoţionale, energetice din corpul uman.

Prin urmare, fiecare nivel de conştiinţă coincide cu anumite comportamente şi percepţii umane despre viaţă şi Divinitate. Numerele acestei scale reprezintă frecvente vibraţionale ale nivelelor de conştiinţă umană măsurabile pe o scală.

piramida conştiinţei david hawkins

david hawkins piramida conştiinţei

Acum, răspunde-ţi la următoarea întrebare:

Când auzi, priveşti, atingi sau te gândeşti la orice înseamnă prosperitate, sănătate, relaţii de calitate, bani, succes, etc. faci asta în stare ataşată sau în stare detaşată?

Stare ataşată: Înseamnă că atunci când vorbeşti sau auzi pe altcineva vorbind despre sănătate, relaţii de calitate, bani, succes, etc. simţi că eşti în armonie cu acele lucruri, simţi că îţi aparţin.

Stare detaşată: Este exact opusul stării de ataşare, adică simţi că există o barieră între tine şi acele lucruri şi experimentezi o stare de discomfort emoţional, o stare de distanţare.

Dacă simţi acea stare de ataşare înseamnă că eşti în vibraţia acelui lucru şi ceea ce gândeşti în mod predominant îţi determina propria conştiinţa.

Aşadar:

  • nu poţi obţine succes până nu dobândeşti mai întâi conştiinţa succesului;
  • nu poţi obţine prosperitate, până nu dobândeşti mai întâi conştiinţa prosperităţii;
  • nu poţi fi într-o stare de sănătate bună, având mintea guvernată de boală.

Poate ai remarcat că atunci când vorbesc despre conştiinţa, în majoritatea situaţiilor vorbesc despre conştiinţa focalizată în direcţia unui anumit lucru: sănătate, relaţii de calitate, bani, succes, etc.

Nu am pus în cadrul discuţiei conştiinţa însăşi, ci elementele care o construiesc. Motivul este unul foarte clar. Procesul de materializare în plan fizic trebuie raportat la aceste componente ale conştiinţei şi nu la conştiinţa în sine. Credinţa echivalează cu acea convingere că vei reuşi. Teama echivalează cu acea convingere că vei eşua.

Dacă ţi-ai dezvoltat convingerea că vei reuşi, vei căuta acele semnale care să valideze, să confirme convingerea ta, în timp ce vei ignora toate celelalte semnale care îţi invalidează acea convingere.

Pe de altă parte, dacă ţi-ai dezvoltat convingerea că vei eşua, vei căuta acele semnale care să îţi valideze această convingere, în timp ce vei ignora celelalte semnale care îţi invalidează convingerea. De fapt şi într-un caz şi în celălalt ai perfectă dreptate.

Ceea ce diferă practic este direcţia de focalizare către credinţa sau către teamă. Este pur şi simplu o alegere însă în fiecare dintre cele două cazuri ai perfectă dreptate.

Un alt aspect de care trebuie să ţii cont în procesul de dezvoltare a conştiinţei este acela că trebuie să menţii în mod predominant starea mentală şi emoţională de apartenenţa şi nu cea de dorinţă. Starea de dorinţa îţi fixează obiectul de materializare în afară conştiinţei tale. Starea de aparteneta îţi fixează obiectul de materializare în conştiinţa ta.

La ce mă refer mai exact:

Mulţi oameni îşi fixează puternic în minte dorinţa de a obţine ceea ce îşi doresc. Se gândesc în mod predominant la ceea ce vor să obţină, vorbesc despre asta zi de zi, unii chiar acţionează după o strategie şi un plan bine organizat în acest sens.

Sigur că apare şi întrebarea absolut firească:

– Unde este greşeala în acest proces de gândire şi acţiune?

Dacă este şi cazul tău, vreau să ştii că în momentul în care te gândeşti şi vorbeşti despre ceea ce îţi doreşti, din punct de vedere mental, plasezi obiectul dorinţei tale în viitor, în afara ta şi plantezi în grădina gândirii tale starea emoţională de dorinţă. Aşadar, în plan mental şi emoţional, tu pui semnul de egalitate între dorinţă şi ceea ce vrei să obţii. Şi atunci, te vei menţine în acea stare mentală şi emoţională de „a vrea”.

Concluzionând, în procesul de dezvoltare a conştiinţei în direcţia obiectului tău de materializare este nevoie să cristalizezi şi să menţii în mod predominant starea mentală şi emoţională de apartenenţa şi nu cea de dorinţă.

 

3. Instrument practic de modificare a conştiinţei.

În continuare am să îţi pun la dispoziţie un instrument practic care să te ajute în modificarea nivelului conştiinţei tale.

Însă, nu vorbim de conştiinţa în general, ci de conştiinţa în direcţia a ceea ce îţi doreşti cu adevărat.

Modificarea conştiinţei este un proces continuu.

Așa că, am să îţi detaliez procesul de modificare a conştiinţei dar în sens invers.

Astfel încât să te ajut să înţelegi în mod corect care sunt etapele prin care trebuie să treci.

Pentru aceasta, imaginează-ţi că eşti în faţa oglinzii şi te priveşti. Ceea ce vezi este imaginea ta care se reflectă în oglindă. Similar este şi cu mintea ta. Ea nu poate materializa în plan fizic decât ceea ce există în interiorul conştiinţei tale. De aceea, tu obţii în plan fizic doar ceea ce se afla la nivelul conştiinţei tale.

În continuare, iată etapele care descriu procesul de modificare a conştiinţei:

Etapa 4: Ca să obţii rezultate diferite trebuie să îţi schimbi conştiinţa.

Etapa 3: Ca să îţi schimbi conştiinţa trebuie să schimbi imaginile mentale şi emoţionale din mintea ta.

Etapa 2: Ca să poţi schimba imaginile trebuie să îţi schimbi gândurile predominante.

Etapa 1: Ca să îţi schimbi gândurile trebuie să treci la acţiune continuă care să permită schimbarea.

Etapa 0: Ca să treci la acţiune continuă trebuie să defineşti clar şi specific ceea ce îţi doreşti cu adevărat.

Nu contează nivelul la care eşti în acest moment. Nu contează trecutul tău. Nu contează greşelile pe care le-ai făcut până în acest moment.

Ceea ce consteaza cu adevărat este dacă începând de astăzi, iei decizia să-ţi modifici nivelul de conştiinţa, astfel încât să obţii ceea ce îţi doreşti în viaţă.

Acum, dacă îți doreşti să afli mai multe despre conştiinţă şi despre modul în care poţi atrage în viaţa ta ceea ce îţi doreşti, te încurajez să urmărești cursul online – Legea Atracției, creat de Gabriel Radu (Life & Executive Coach).


CURS – Legea Atracției

În videoul de mai jos ţi-am prezentat pe scurt modul în care te poate ajuta acest curs intensiv de Legea Atracţiei.

👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici

 

Dacă până acum a trebuit să te descurci singur în aplicarea Legii Atracţiei, de această dată nu mai eşti pe cont propriu. Acum ai la dispoziţie atât instrumentele 100% practice de aplicare, cât şi programul complet de transformare pentru 90 de zile, prin care gândurile, emoţiile şi acţiunile tale să fie direcţionate către ceea ce îţi doreşti cu adevărat.

 

Informații administrative – Curs Legea Atracției:

  • 14 trackuri audio;
  • 1 fişier PDF – Agendă de lucru pentru 90 de zile;
  • Durată totală: 3 ore 30 min;
  • Acces: instant pe viaţă la întregul curs;
  • Logare: cu user şi parolă în platformă;
  • Disponibil: de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tableta, PC);
  • Garanție Money Back 30 de zile;
  • Autor curs: Gabriel Radu (Life & Executive Coach).

 

Acest curs de Legea Atracţiei este pentru tine dacă:

  • Vrei să înţelegi cum poţi atrage în viaţa ta ceea ce îţi doreşti;
  • Vrei să intri în controlul gândurilor şi al emoţiilor tale;
  • Vrei să te eliberezi de trecutul tău, pentru a începe o nouă viaţă;
  • Vrei să aduci armonia şi echilibrul în viaţa ta;
  • Vrei să defineşti mult mai bine şi în mod corect ceea ce îţi doreşti.

 

Unicitatea acestui curs de Legea Atracţiei constă în faptul că te ajuta să cunoşti cu exactitate:

  • Componentele Conceptului de Atracţie (zece legi universale);
  • Baza ştiinţifică, respectiv baza spirituală aferente fiecărei componente;
  • Instrumentul concret şi 100% practic de aplicare a fiecărei legi.

Acum poţi obţine întreaga cunoaştere şi instrumentele 100% practice prin care să atragi în viaţa ta ceea ce îţi doreşti cu adevărat!

 

👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici


Câteva cuvinte despre autor:

 

Gabriel-Radu

Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.

Programează o discuție

Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.

Vezi ce spun clienții

 

Alte articole recomandate:

Cum creezi echilibru în ansamblul: Corp – Minte – Suflet (Cele 7 Chakre)

Legea Atracţiei Universale – Secretul explicat pas cu pas [Studiu avansat]

Cum ne este influențată sănătatea de modul în care gândim

Cum să obții o gândire pozitivă

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 raspunsuri

  1. Irina spune:

    Multumesc!

  2. Cota Elvira Tiluta spune:

    Multumim pt clarificari !