04/02/2017   LASA UN COMENTARIU  
Cum să scapi de emoții și stres

Voi începe acest articol despre emoții prin a te ajuta să-ți formezi o imagine de ansamblu. Apoi, vom intra în partea practică din care vei afla cum să îți gestionezi corect emoțiile negative.

Conform studiilor realizate Naţional Science Foundation, o persoană obișnuită, cu educație medie, are între 12.000 și 60.000 de gânduri pe zi, 80% dintre acestea fiind negative.

Prin urmare, nu avem capacitatea de a ne monitoriza în mod direct gândurile pe care le avem, însă există o scurtătură care ne anunţă dacă gândul este pozitiv sau negativ, iar această scurtătură este de fapt starea emoţională.


Ce sunt și de unde vin emoțiile?

Orice gând pe care îl rulezi în minte ta, generează o emoţie care poate varia de la insesizabil până la foarte puternic. Prin urmare, emoţia reprezintă reacţia la nivel fizic a gândului tău.

Ceea ce gândeşti, simţi în corpul tău ca stare emoţională:

Gândeşte pozitiv şi vei simţi o stare emoţională pozitivă.

Când simţi în corpul tău emoţii pozitive, acesta este un indicator care îţi confirmă cu precizie că trăieşti în armonie cu ceea ce îţi doreşti, cu ceea ce îţi aduce mulţumire sufletească. Iată care sunt cele mai puternice emoţii pozitive: iubirea, recunoştinţa, bucuria, pasiunea, fericirea, optimismul, încrederea în sine, dragostea, entuziasmul, satisfacţia.

Gândeşte negativ şi vei simţi o stare emoţională negativă.

Adesea, acestea iau forma durerilor sufleteşti şi fizice iar influența lor se manifestă pe mai multe planuri (mental, fizic, emoţional, spiritual). Cele mai puternice emoţii negative sunt: frica, ura, grijile, regretele, supărarea, tristeţea, depresia, vinovăţia, furia, gelozia.

Să luăm doar un exemplu: influența gândurilor asupra stării de sănătate. Pe de o parte, oamenii care şi-au dezvoltat o gândire pozitivă sunt într-o stare de sănătate bună şi atrag rezultate pozitive. Pe de altă parte, oamenii care şi-au dezvoltat o gândire negativă sunt în general bolnavi şi atrag în viaţa lor tot felul de nenorociri. Dar cum se întâmplă asta?

Starea emoţională dictează forţa sistemului imunitar prin intermediul unor substanţe denumite neuropeptide, care sunt transmiţători între creier şi restul organismului.

Când mintea este inundată de tristeţe, stres, anxietate, depresie, acele neuropeptide transmit corpului, semnale pentru a reduce energia în lupta cu bolile.

Scăderea nivelului de energie, determină slăbirea sistemului imunitar, care te face vulnerabil la boli, de la o simplă răceală până la forme grave de boală.

Aşadar, când ţii în sufletul tău emoţii negative an după an, îţi creezi circumstanţele prin care să îţi dereglezi sistemul emoţional şi te distrugi din punct de vedere fizic și mental. Tocmai de aceea, este important să te eliberezi de emoţiile negative.

Studiile ne arată că 97% din grijile noastre sunt de multe ori nefondate sau exagerate, întrucât la bază este vorba despre pesimism și o atitudine negativă.

Cum să scapi de emoții?

Controlul emoţional nu depinde de ceea ce se întâmplă în viaţa ta, întrucât aproximativ 10% are legătură cu evenimentul în sine, iar 90% are legătură cu modul în care reacţionezi la respectivul eveniment. Modul în care reacţionezi depinde de procesele tale mentale, de modul în care alegi să vezi viaţa, cu alte cuvinte depinde doar de tine!

Poţi să faci din acel eveniment neplăcut centrul vieţii tale şi să generezi emoţii negative sau poţi alege să priveşti evenimentul dintr-o perspectivă care să te menţină într-o stare de control emoţional. Dar, cum faci asta?

Poate ai găsit în cărţi, cursuri sau pe internet tot felul de metode şi trucuri pentru a scăpa de emoţiile negative. Din păcate eficiența acestor metode este destul de scăzută pe termen mediu şi lung. Acestea nu îţi rezolva problema cu adevărat.

 

Doar am să ţi le enumăr pe cele mai des întâlnite, pentru a ști de ce să te ferești:

  • Exerciţii de respiraţie;
  • Relaxare musculară;
  • Afirmaţii pozitive;
  • Schimbarea posturii corpului;
  • Descărcarea fizică (ţipătul, lovitul unor obiecte, plânsul);
  • Vizualizarea unor peisaje care te pot relaxa;
  • Evitarea produselor care conţin cofeină;

Reține că emoţiile nu pot fi controlate în mod direct. De ce? Întrucât emoțiile sunt un rezultat nu o cauză!

Aşadar, există o cauză şi există un efect. Cauza o reprezintă gândurile tale, iar efectul îl reprezintă emoţiile tale. Vorbim aici despre ansamblul gand-emotie. Nu le poţi separa:

  • Gânduri pozitive – Emoţii pozitive;
  • Gânduri negative – Emoţii negative.

Iar asta este important de înţeles, întrucât din momentul în care vei intra într-o stare de conştientizare cu privire la modul în care funcţionează relaţia dintre gând şi emoţie, îţi vei ţine mintea ocupată în majoritatea timpului:

  • cu gânduri pozitive;
  • cu rezultatele la care vrei să ajungi;
  • cu ceea ce contează cu adevărat pentru tine.

Pentru o bună gestionare a emoţiilor îţi recomand să-ţi focalizezi gândurile pe obiective clare şi lucruri pozitive.

 

Dacă vrei să transformi emoţiile negative în emoţii pozitive este nevoie să îţi gestionezi modul în care gândeşti.

Prin urmare:

  • Priveşte problemele, oamenii dificili, circumstanţele nefavorabile dintr-o perspectivă care să te menţină într-o stare de control emoţional;
  • În acelaşi timp, păstrează-ţi mintea focalizată pe lucrurile pe care ţi le doreşti;
  • În aproape orice se manifestă în viaţa ta, există şi lucruri pozitive şi lucruri negative. Alege-le pe cele pozitive şi în acel moment emoţiile vor curge în acea direcţie;
  • Dacă ai o problemă, nu te axa pe problemă ci axează-te pe soluţii care să te ajute să rezolvi acea problemă. Încearcă pe cât posibil să îndepărtezi tot negativul şi stresul pentru a te menţine într-o stare creativă.

În momentul în care gândeşti negativ, creierul tău nu va putea găsi soluţii la problema pe care tu o ai. Prin urmare, nu confunda obiectivul cu problema!

Când în mintea ta apare un gând negativ vei simţi o emoţie negativă. Ceea ce îţi recomand este să schimbi imediat acel gând. Imaginează-ţi că acel gând negativ arde precum o hârtie şi imediat înlocuieşte-l cu un gând pozitiv. De ce îţi recomand să faci asta imediat? Întrucât procesul este asemănător unei reacţii în lanţ.

Iată cum funcţionează:

Reacţia în lanţ întotdeauna începe cu un gând negativ căruia îi acorzi din ce în ce mai multă atenţie.

Acest proces mental te poziţionează automat într-o stare emoţională negativă corespunzătoare modului tău de gândire.

Mai departe, această stare emoţională va declanşa în mintea ta stări emoţionale asemănătoare, generate de alte gânduri asemănătoare.

Este ca şi cum o experienţă o atrage pe următoarea şi atunci, unui gând negativ i se alătură alte gânduri negative.

Cu cât se adună mai multe gânduri negative, cu atât te poziţionezi într-o stare emoţională care se amplifică.

Practic, acel prim gând negativ, căruia îi acorzi din ce în ce mai multă atenţie, reprezintă elementul declanşator al unei reacţii în lanţ care te poziţionează pe o frecvenţă negativă.

Apoi, pe măsură ce reacţionezi emoţional la acea situaţie, creezi condiţiile de a atrage mai multe situaţii asemănătoare şi tocmai acesta este motivul pentru care am menţionat mai sus că o experienţă o atrage pe următoarea iar starea emoțională negativă trebuie schimbată imediat.

În concluzie, dobândirea controlului emoţional constă în schimbarea predominantă a direcţiei de focalizare de la ceea ce nu vrei şi toată încărcătura emoţională la ceea ce îţi doreşti cu adevărat.

Ca să te poziţionezi în armonie cu ceea ce îţi doreşti, trebuie să ai permanent în mintea ta imaginea a ceea ce vrei să obţii, iar în inima ta starea emoţională care însoţeşte acea imagine.

Pune-ţi visul în mintea ta şi apoi coboară-l în inima ta pentru a-i da viaţă. Gândului trebuie să îi dai putere din suflet. Este vorba despre sentimentul din spatele gândului. Tu practic nu percepi viaţa prin intermediul gândurilor pe care le ai, ci prin intermediul emoţiilor ataşate acelor gânduri.

Fără încărcătură emoţională, gândul în sine nu are nicio putere în viaţa ta, nu degajă nicio forţă, este precum o armă fără glonţe. Solomon a spus: „Omul este aşa cum gândeşte în inima lui”.

Dă-mi voie să cred că scopul tău nu este să îţi trăieşti viaţa într-o gândire negativă! Scopul tău este să trăieşti o viaţă plină de bucurie, de mulţumire şi satisfacţie.

Dacă vrei un viitor diferit de ceea ce ai în prezent, îl vei putea obţine doar atunci când îţi laşi trecutul în urmă. Dacă îl păstrezi în mintea ta, vei avea parte de el în viitor. Ceea ce vei obţine în viitor va fi similar cu ceea ce ai obţinut în trecut.

Acum, dacă îți dorești să dobândești o gândire pozitivă și să obții echilibru în viața ta, este necesar să urmezi un proces clar bazat pe acțiuni concrete care să te conducă la rezultatele dorite. Pentru a avea acces la acest proces, te încurajez să urmărești cursul online – Descoperă gândirea pozitivă și efectele ei, creat de Gabriel Radu (Life & Executive Coach).


Curs – Descoperă gândirea pozitivă și efectele ei

În videoul de mai jos ți-am prezentat succint modul în care acest curs despre gândire pozitivă poate să răspundă nevoilor tale de dezvoltare.

 

👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici

 

Informații administrative – Curs Gândirea pozitivă și efectele ei:

  • 14 fişiere audio;
  • Durată totală: 3 ore 10 min;
  • Acces: instant pe viaţă la întregul curs;
  • Logare: cu uşer şi parolă în platformă;
  • Disponibil: de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tableta, PC);
  • Garanție Money Back 30 de zile;
  • Autor curs: Gabriel Radu (Life & Executive Coach).

 

Din acest curs vei afla:

  • Cum să defineşti mai clar ceea ce îţi doreşti;
  • Cum să obţii un setting mental corect;
  • Cum să faci trecerea de la gândirea negativă la gândirea pozitivă;
  • Cum să îţi gestionezi emoţiile şi să recapeţi controlul;
  • Cum să ai mai multă încredere în tine;
  • Cum să dobândeşti o atitudine care să te ajute să faci faţă problemelor de zi cu zi.

 

Cursul Descoperă gândirea pozitivă şi efectele ei, a fost creat special pentru a te ajuta să începi procesul de transformare exact din locul în care schimbarea devine predictibilă, adică din mintea ta. Doar tu poţi să alegi dacă rămâi blocat în capcana gândirii negative sau poţi începe chiar de astăzi să îţi creionezi viitorul aşa cum ţi-l doreşti.

 

Acest curs despre gândire pozitivă:

  • Vine cu o abordare practică şi de actualitate;
  • Informaţiile prezentate sunt structurate într-o manieră care să îţi asigure evoluţia pas cu pas;
  • Instrumentele sunt bazate pe psihologie practică şi au putere reală de schimbare;

 

👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici


Câteva cuvinte despre autor:

 

Gabriel-Radu

Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.

Programează o discuție

Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.

Vezi ce spun clienții

Alte articole recomandate:

Cum ne este influențată sănătatea de modul în care gândim

Cum să scapi de emoții și stres

Ce este inteligența emoțională și cum să o măsori

Ce este fericirea şi cum să te simţi fericit şi împlinit

Cum să-ți îmbunătățești stima de sine în mod considerabil

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 raspunsuri

  1. Florentina Paunescu spune:

    Cu totii avem ganduri si implicit emotii, dar nu toti le stim gestiona… Multumesc pentru ca prezentati subiectul in mod logic si documentat, spre buna intelegere a celor interesati!
    Si da, „singurul moment in care iti poti manifesta puterea emotiei este momentul prezent” !

  2. Emanuela Maier spune:

    Multumesc mult pentru aceste informatii ,le voi transmite mai départe colegelor cu care lucrez !

  3. Steliana Manaila spune:

    Mi-am luat notițe și le pun in practica ? mulțumesc

  4. Ionel spune:

    Salut!
    De-a lungul timpului, trecând prin diverse încercări și de multe ori fiind dezamăgit de oameni, am ajuns ca cei mai mulți dintre aceștia să îmi fie indiferenți, deși unii se presupune că îmi sunt persoane apropiate.
    Bănuiesc că indiferență este tot o emoție, dar in ce mod îmi influențează aceasta?

  5. Dana spune:

    Va mulțumesc pentru acest articol în ce privește emoțiile pozitive. Sincer și eu experimentez acest lucru zi de zi și vreau sa las în urma tot ce este negativ. Nu vreau să mă las condusa de aceste emoții ?

  6. Nicolae Georgeta spune:

    Foarte interesant!

  7. MIHAELA spune:

    Foarte bun articolul!!

  8. Mihai spune:

    Un articol foarte interesant și bun pentru a trece la o viață mai bună ,tine-o tot așa!

  9. Lucian spune:

    Articolul este extraordinar. Totul la superlativ si descris cu un profesionalism constant si bine determinat. Sunt foarte multmit de informatiile primite si de modalitatile practice de aplicare pe care le-am gasit. Deja mi-am facut planuri sa achizitonez pachetele etichetate pe nevoile mele in studiul prorpriei mel personalitati. Multumesc Gabriel Radu.

  10. Mariana spune:

    Foarte bine descris un adevarat reportaj.