28/01/2019   LASA UN COMENTARIU  
Dezvoltare personală: Ce înseamnă şi cum te ajută cu adevărat

1. Ce înseamnă dezvoltare personală?

Dezvoltarea personală este un concept pe cât de benefic pe atât de dăunător dacă nu este înţeles şi aplicat în mod corect.

Tocmai de aceea, prin intermediul acestui articol, îmi propun să-ţi pun la dispoziţie informaţiile de care ai nevoie, astfel încât să poţi intra într-un proces corect de dezvoltare personală.

Poate că, până în acest moment ai investit mult timp şi mulţi bani în propria dezvoltare personală. Ai cumpărat tot felul de cursuri, ai participat la tot felul de workshopuri sau întâlniri cu scopul de a face acea schimbare pe care ţi-o doreşti în viaţa ta. Şi cu toate acestea, rezultatele nu au fost poate cele dorite! De ce s-a întâmplat asta? Întrucât ai făcut “dezvoltare personală la întâmplare”!

De-a lungul timpului, am auzit şi eu tot felul de interpretări eronate cu privire la ce este şi ce nu este dezvoltarea personală. Foarte mulţi oameni asociind conceptul de dezvoltare personală cu: articole de dezvoltare personală, cărţi de dezvoltare personală, cursuri de dezvoltare personală şi listă ar putea continua.

 

Însă, permite-mi să-ţi ofer o imagine corectă în acest sens:

– Crezi că a citi bloguri de dezvoltare personală înseamnă că te dezvolţi personal?

– Răspunsul este NU! Dacă doar citeşti (acest blog sau alte bloguri de dezvoltare personală) dar nu aplici ceea ce descoperi, asta nu înseamnă că te dezvolţi personal.

– Crezi că a citi cărţi de dezvoltare personală înseamnă că te dezvolţi personal?

– Răspunsul este NU! Dacă ceea ce citeşti în cărţi nu-ţi foloseşte pentru a produce rezultate concrete, asta nu înseamnă că te dezvolţi personal. Asta înseamnă că faci lectura din plăcere.

– Crezi că a merge la cursuri dezvoltare personală înseamnă că te dezvolţi personal?

– Răspunsul este NU! Dacă ceea ce iei din cursurile de self help, nu-ţi foloseşte pentru a produce rezultate reale în viaţa ta, asta nu înseamnă că te dezvolţi personal.

Prin urmare, dezvoltarea personală în termeni de creştere şi rezultate concrete nu se mai poate limita doar la a citi câteva cărţi sau a participa la câteva workshopuri. Una este să afli informaţii interesante şi cu totul alta este să le integrezi în viaţa ta, să le pui într-un plan de dezvoltare personală care să te conducă la rezultatul dorit. Practic, atunci când spui dezvoltare personală de fapt spui rezultate!

Prin urmare, conceptul de dezvoltare personală cunoscut şi sub denumirea de “self-help” sau “evoluţie personală” cuprinde suma tuturor activităţilor formale sau informale şi a experienţelor, care au drept scop îmbunătăţirea stării de conştientizare, dezvoltarea abilitaţilor personale şi realizarea aspiraţiilor personale.

 

Mai simplu spus, dezvoltarea personală este un proces continuu de reprogramare a minţii, care vizează următoarele direcţii principale:

  • clarificare mentală;
  • dezvoltarea abilitaţilor necesare atingerii rezultatelor dorite;
  • acţiunea concretă pe care trebuie să o faci pentru a atinge rezultatele dorite.

2. Cele 4 capcane de care să te fereşti în dezvoltare personală.

Acum, încearcă să-ţi aminteşti, când ai citit ultimul articol de dezvoltare personală sau când ai participat la ultimul curs de dezvoltare personală. Probabil că la finalul cursului ai fost entuziasmat de energia trainerului şi de calitatea informaţiilor pe care le-ai aflat. În acel moment erai gata să treci la acţiune. Însă, după câteva zile te-ai întors la vechile obiceiuri. De ce s-a întâmplat asta? Ei bine, acest lucru s-a întâmplat întrucât au lipsit câteva elemente cheie din formula prin care poţi trece de la dorinţa la rezultat.

Formula prin care poţi trece de la dorinţa la rezultat:

Informaţie corectă + Instrumente de aplicare + Plan + Acţiune consecventa = Rezultat!

În continuare, iată care sunt cele 4 capcane de care să te fereşti în dezvoltarea ta personală:

1. Informaţia greşită este prima capcană: Este important că informaţia pe care o primeşti să fie corectă, în caz contrar se prăbuşeşte întreaga structură.

2. Lipsa instrumentelor de aplicare este a doua capcană: Sigur că ai nevoie de informaţie corectă, însă mai departe ai nevoie şi de instrumentele care te vor ajuta să aplici pas cu pas acea informaţie.

3. Lipsa planului este a treia capcană: Ai nevoie de un plan cu obiective clare şi date limită pe care să-l urmezi.

4. Lipsa acţiunii consecvente este a patra capcană: Ai nevoie să fii consevent în ceea ce faci, dacă îţi doreşti să ajungi la rezultatele dorite.

Acum, să gândim simplu dar eficient! Dacă din formula de mai sus scoţi instrumentele de aplicare, scoţi planul, scoţi acţiunea, este imposibil să mai ajungi la rezultatul dorit! Corect? Resursele în sine dacă au fost create doar pentru a transmite idei sau concepte de dezvoltare personală, fără să aibă ataşate şi instrumente practice de aplicare, nu te vor ajuta prea mult.

Fără strategie şi plan de acţiune vei “hoinări prin dezvoltare personală”, vei încerca să te dezvolţi alergând în toate direcţiile. Vei participa la tot felul de cursuri de dezvoltare personală, vei citi tot felul de cărţi iar rezultatele vor fi pe măsură.

 

3. Cele 4 faze de evoluţie în dezvoltare personală.

1. Faza de descoperire:

Aceasta este faza în care începi să studiezi orice la întâmplare: meditaţie, comunicare, spiritualitate, leadership, NLP, coaching, etc. Faci ceea ce se numeşte dezvoltare personală nedirecţionată. Tot ce afli ţi se pare interesant şi parcă ai vrea să le ştii pe toate. Dar la un moment dat vei realiza că nu acţionezi eficient. Conştientizezi că nu poţi deveni bun la toate şi va trebui să te limitezi doar la câteva zone.

2. Faza de învăţare:

Aici este faza în care devii mai selectiv, nu mai studiezi orice la întâmplare. De exemplu, comunicare, leadership şi coaching. Alegi acele zone care simţi că se completează una pe cealalată şi împreună te conduc într-o anumită direcţie. Partea bună este că acum atenţia şi energia ta sunt mult mai bine direcţionate.

Care este marea provocare în această etapă? Atunci când doar studiezi dar nu urmăreşti rezultatele încă eşti neatent. Şi este absolut normal ca lucrurie să stea în această manieră întrucât nu eşti la un nivel de maturitate în dezvoltare personală prin care să converteşti cunoaşterea în rezultate semnificative.

Din acest motiv, îţi recomand ca în această etapă să depui efort considerabil în procesul tău de evoluţie. Mulţi rămân blocaţi în această etapă întrucât nu au suficient avânt care să le asigure tranziţia în următoarea fază de dezvoltare personală. Şi nu este o problemă legată de potenţialul lor ci este o problemă legată de lipsa strategiei. Se dezvoltă doar într-un ritm de întreţinere nu unul de evoluţie, de creştere.

3. Faza de creştere accelerate:

Acum eşti în momentul în care ştii destul de bine ce vrei să aprofundezi, în ce direcţie te îndrepţi şi ce vrei să obţii. Ceea ce faci se numeşte dezvoltare personală focalizată. Aceasta este faza în care îţi manifeşti în mod frecvent dorinţa de a-i învăţa şi pe alţii. Iar partea bună este că reuşeşti să faci asta. Încă nu ai suficientă maturitate şi experitență în dezvoltarea ta personală, nu eşti foarte performant dar totuşi te descurci.

4. Faza de creştere explozivă:

Aceasta este etapa în care ajungi după mulţi ani de investiţie conţinută în dezvoltare personală. De această dată faci ceea ce se numeşte dezvotlare personală specializată. Aceasta este faza în care deja ai prins viteza şi lucrezi la rafinarea tehnicilor şi a instrumentelelor de dezvoltare personală pe care le foloseşti.

În continuare analizează: În ce faza eşti în acest moment şi ce decizie iei în continuare?

Alegi să rămâi la nivelul de dezvoltare personală din prezent sau iei decizia de creştere la următorul nivel?  Să ştii că nu este obligatoriu să treci mai departe. Tu ştii care este viaţa ta, tu îţi cunoşti priorităţile. Important este să fii mulţumit cu decizia pe care o iei şi să ţi-o asumi.

 

4. Plan dezvoltare personală în 9 pași.

Faptul că majoritatea nu reuşesc să convertească dezvoltarea personală în rezultate se datorează faptului că ei nu acţionează strategic.

Ei doar muncesc însă fără strategie şi fără un plan de evoluţie. Motivul pentru care aceştia nu reuşesc nu ar trebui să mire pe nimeni. În condiţiile în care se acţionează la întâmplare, pur şi simplu eşecul este predictibil.

Pentru a deveni eficient în procesul tău de evoluţie aplică cei 9 pași din acest plan de dezvoltare personală:

Pasul 1: Identifică în care dintre cele 4 faze te afli în acest moment.

Pasul 2: Stabileşte care este schimbarea / schimbările pe care ţi le doreşti în viaţa ta.

Aici trebuie să stabileşti obiective specifice. Dacă vei fi ambiguu în stabilirea obiectivelor sau dacă îţi vei stabili obiective care nu sunt măsurabile, atunci şansa de a le realiza este extrem de mică. Nu stabili obiective de genul: Vreau să fiu fericit/ă. De ce? Întrucât fericirea nu este un obiectiv ci un rezultat. Nu poţi lucra în direcţia fericirii însă poţi lucra în direcţia componentelor care o definesc.

Pasul 3: Stabileşte în care faza de dezvotlare dintre cele 4 trebuie să ajungi pentru ca obiectivele tale să devină realizabile.

Asta te va ajuta să conştientizezi distanţa dintre locul în care te afli în prezent şi cel în care trebuie să ajungi. În general, trecerea de la o fază la următoarea implică mii de ore de muncă. Sigur că, se poate scurta semnificativ acest volum de muncă dacă intri într-un proces de coaching şi ai lângă tine un coach cu experienţă. Prin coaching, cel puţin primele 3 etape le poţi realiza într-un timp relativ scurt.

Pasul 4: Stabileşte care sunt beneficiile pe care le obţii dacă reuşeşti să produci schimbarea.

Dacă mintea ta nu vede clar beneficiile, în cel mai fericit caz vei porni şi în scurt timp te vei opri. De ce? Întrucât lipseşte motivaţia. Motivaţia la oameni funcţionează precum benzină la o maşină. Dacă trebuie să parcurgi o distanţă de sute de km va trebui să ai rezervorul plin. Cu 1 litru de benzină nu vei ajunge prea departe. Similar, dacă ţi-ai staiblit obiective îndrăzneţe, mintea trebuie să vadă beneficii mari. În caz contrar, nu vei avea o auto-disciplină în realizarea obiectivelor. Te vei opri în scurt timp.

Pasul 5: Elimină cât mai mult din factorii perturbatori.

Pentru aceasta, pune în scris toate activităţile care îţi consuma timpul şi nu-ţi aduc rezultate. Ideea este de a elimina cât mai mult din ceea ce te distrage de la realizarea obiectivelor tale. Motivul este unul evident, obiectivele tale au nevoie de timp şi energie din partea ta. Televizorul în general este unul din principalii factori perturbatori, un altul îl reprezintă oamenii negative, toxici care te trag în jos. Aşadar, elimina cât mai mult din aceşti factori perturbatori.

Pasul 6: Stabileşte-ţi un plan de creştere în dezvotlare personală prin care să urmăreşti obiective tale.

Procesul tău de evoluţie în dezvoltare personală implică să citeşti cărţi de dezvoltare personală, să asculţi audiobook-uri, să mergi la workshopuri, să urmezi programe de dezvotare personală, să apelezi la un coach, etc. Şi ar trebui să faci toate acestea după o strategie. Făcute la întâmplare nu vor funcţiona eficient. Recomandarea mea este să-ţi stabileşti în agenda un interval de timp pe care îl aloci doar dezvoltării tale personale. Nu îţi pot spune câte ore trebuie să lucrezi zilnic, asta depinde cât de mare este cee ace vrei să realizezi şi cât de repede vrei să ajungi acolo unde ţi-ai propus.

Pasul 7: Fii consecvent în direcţia schimbării.

Pentru consecvență îţi recomand să lucrezi cu agenda. Este puţin probabil să rămâi în mişcare dacă nu-ţi dezvolţi obiceiul de a lucra zilnic în direcţia schimabrii.

Pasul 8: Urmăreşte periodic evoluţia rezultatelor.

Nu este suficient doar să evoluezi, trebuie să mai şi evaluezi, ceea ce ai făcut, unde ai ajuns în procesul de creştere personală, ce mai ai de făcut şi cum poţi deveni mai eficient.

Pasul 9: Înconjoară-te cu oameni mai buni decât tine.

Asocierea cu oameni care te motivează şi care produc rezultate te ajută să prinzi viteză în călătoria ta spre un nou nivel de creştere a rezutlatelor.

Folosind şi aplicând acest plan de evoluţie în 9 paşi, poţi obţine creştere în zona personală, profesională, în afaceri. Totul în jurul tău se va schimba întrucât investiţia în dezvoltare personală este ca şi cum ai face o intelgere cu viitorul tău. De-a lungul anilor în cadrul şedinţelor de coaching, am întâlnit suficient de mulţi oameni care într-o perioadă scurtă de timp au produs schimbări semnficiative, iar unii chiar schimbări impresionate. Şi asta, doar pentru că au schimbat stilul de lucru. Cum au reuşit aceşti oameni? Să ştii că nu au făcut lucruri complicate, pur şi simplu, au făcut trecerea de la muncă la întâmplare la muncă bazată pe o strategie şi un plan de evoluţie.

 

5. De ce să foloseşti experienta unui mentor atunci când vrei să te dezvolţi personal?

De-a lungul experienţei am ajuns la concluzia că una dinte cele mai nocive atitudini mentale este: “Lasa că ştiu eu mai bine!” De ce spun că este cea mai nociva mentalitate?

Întrucât te împiedică să obţii rezultatele pe care ţi le doreşti. Ok, dar cum se întâmplă asta? Este simplu… Atunci când consideri că ştii tu mai bine, cei din jur aleg să se dezvolte. Şi în timp ce oamenii din jurul tău aleg să se dezvolte în mod continuu, tu scazi. Prin urmare, atunci când ajungi să crezi că ştii totul, de fapt pui capac evoluţiei personale şi spui NU schimbării! Este valabil atât în zona personală cât şi în cea profesională.

Personal, îţi recomand să te foloseşti de experienţa unui mentor în procesul tău de evoluţie, întrucât acesta îţi va arăta calea cea mai scurtă şi îţi va furniza cele mai eficiente instrumente.

Să luăm câteva exemple…  Poate că în acest moment:

  • Vrei să îţi dezvolţi capacitatea de a face faţa emoţiilor şi stresului;
  • Vrei să ai mai multă încredere în forţele proprii, să devii o persoană motivată şi energică;
  • Vrei să scapi de stările de nemulţumire care au pus stăpânire pe viaţa ta;
  • Ai de luat decizii importante şi vrei să te asiguri că nu vei regreta mai târziu;
  • Vrei să câştigi respectul celor din jur;
  • Vrei să comunici clar şi convingător;
  • Vrei să elimini blocajele şi tiparele mentale limitative care te împiedică să evoluezi personal / profesional;
  • Vrei să obţii echilibru între zona personală şi cea profesională;
  • Eşti mulţumit/a de viaţa ta dar vrei să treci la următorul nivel şi ai nevoie de cineva care să te susţină.

Dacă în acest moment treci printr-o perioadă dificilă şi cauţi soluţii practice la provocările pe care le întâmpini în zona personală sau profesională, te invit să te înscrii la o sesiune gratuită de Coaching prin Skype.

În această sesiune vom analiza problema cu care te confrunţi, apoi vom construi un plan cu paşi clari de acţiune care să te ajute să treci din starea problema în starea soluţie.

👉️Vreau să mă susții în dezvoltarea mea personală

👉️Vreau să mă susții în conducerea echipei și creșterea afacerii


Reține că prosperitatea înseamnă creştere, iar creşterea întotdeauna are loc din interior către exterior şi niciodată invers.

Acum gândeşte-te: Crezi că este o întâmplare faptul că oamenii cu rezultate mari investesc în mod constant în dezvoltarea lor personală? Nu este deloc o întâmplare! Ei au înţeles din experienţa un lucru semnificativ: procesul de dezvoltare personală nu este opţional pentru cine îşi doreşte rezultate mari.

În viaţă nu te poţi aştepta la rezultate semnificative dacă ceea ce investeşti este nesemnificativ! Dacă vrei o viaţă mai bună, începe să creşti din interior către exterior! Cea mai bună investiţie pe care o poţi face este în propria dezvoltare.

Lipsa dezvoltării personală acţionează exact ca o barieră între viaţă pe care o ai şi viaţa pe care ţi-o doreşti. Degeaba îţi doreşti să ajungi prosper dacă nu-ţi schimbi modul în care gândeşti. Rezultatele diferite implică în primul rând schimbarea modului în care gândeşti. Doar în acest fel bariera dintre viaţa pe care o ai şi cea pe care ţi-o doreşti va începe să slăbească. Aşadar, călătoria ta spre rezultate mai mari întotdeauna va trece prin dezvoltare personală. Cu cât vrei să ajungi mai sus cu atât mai mult trebuie să te dezvolţi.

În ultimii 13 ani am livrat peste 12.000 de ore de coaching şi am întâlnit tot felul de situaţii posibile. Tocmai de aceea, am convingerea fermă că te pot ajuta să găseşti soluţii simple, clare şi practice la provocările pe care o întâmpini în zona personală sau profesională.

Câteva cuvinte despre autor:

 

Gabriel-Radu

Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.

Programează o discuție

Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.

Vezi ce spun clienții

 

Alte articole recomandate:

Cum ne este influențată sănătatea de modul în care gândim

Cum recâştigi încrederea unei persoane şi cum reconstruiești o relaţie

Cărţi dezvoltare personală care merită citite

Ce înseamnă coaching şi cum te poate ajuta un coach

Ce este inteligența emoțională și cum să o măsori

Cum să obții o gândire pozitivă

Cum să te simţi fericit şi împlinit

Cum scapi de emoții și stres

Cum să-ți îmbunătățești stima de sine în mod considerabil

Ce au în comun oamenii de succes

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un raspuns

  1. Muresan Ioan spune:

    Excelente materialele ! Felicitari Radu Gabriel!