09/06/2022   LASA UN COMENTARIU  
Cum faci dezvoltare personală în mod corect?

Ce este și ce nu este dezvoltarea personală

Dezvoltare personală, un concept pe cât de benefic pe atât de dăunător dacă nu este înţeles şi aplicat în mod corect.

Tocmai de aceea, prin intermediul acestui articol, îmi propun să-ţi pun la dispoziţie informaţiile de care ai nevoie, astfel încât să poţi intra într-un proces corect de dezvoltare personală.

Și există tot felul de interpretări greşite cu privire la ce este şi ce nu este dezvoltarea personală. Despre acest subiect se tot discută, însă în majoritatea situaţiilor adevărul este spus într-o formă trunchiată.

Tocmai de aceea, îmi propun să abordăm acest subiect dintr-o perspectivă cât mai realistă. Apoi, îţi propun să discutăm despre capcanele pe care să le eviţi în dezvoltarea ta  personală.

Cu toţii am auzit de conceptul de dezvoltare personală. Problema este că de foarte multe ori asociem conceptul de dezvoltare personală cu: articolele şi cărţile de profil pe care le-am citit, cursurile de dezvoltare personală la care am participat, videourile pe care le-am urmărit pe Social Media şi cireaşa de pe tort, citatele motivaţionale de pe reţelele de socializare.

Ceea ce vreau să-ţi spun este că: citirea cărţilor şi blogurilor de profil, participarea la câteva cursuri de dezvoltare personală, vizionarea clipurilor pe Social Media, nu înseamnă că te dezvolţi personal!

Într-adevăr, toate aceste resurse sunt de ajutor, însă eficiența lor este minimă dacă lipsesc câteva elemente cheie.

Ideea generală este următoarea: dacă informaţia pe care o descoperi, nu o aplici pentru a produce rezultate reale în viaţa ta, înseamnă că faci lectură din plăcere.

Te-ai gândit de ce renunţi atât de uşor? Încearcă să-ţi aminteşti când ai citit ultimul articol de dezvoltare personală sau când ai fost la ultimul curs de dezvoltare personală.

Probabil că la finalul cursului ai fost entuziasmat de energia trainerului şi de calitatea informaţiilor pe care le-ai aflat. În acel moment erai gata să treci la acţiune. Însă, după câteva zile te-ai întors la vechile obiceiuri. Ei bine, acest lucru s-a întâmplat întrucât au lipsit câteva elemente cheie din formula prin care poţi trece de la dorinţa la rezultat.


Formula cheie + Top 4 Capcane de care să te fereşti în dezvoltarea ta personală

Formula este următoarea: Informaţie corectă + Instrumente de aplicare + Plan + Acţiune consecventă = Rezultat!

Informaţie corectă – este important ca informaţia pe care o primeşti să fie corectă, în caz contrar, se prăbuşeşte întreaga structură. Informaţia greşită este prima capcană.

Instrumente de aplicare – acestea reprezintă harta după care te orientezi în drumul tău către rezultate. Sigur că ai nevoie de informaţie corectă, însă mai departe ai nevoie şi de instrumentele care te vor ajuta să aplici pas cu pas acea informaţie. Lipsa instrumentelor de aplicare este a doua capcană.

Plan – ai nevoie de un plan cu obiective clare şi date limită, pe care să-l urmezi. Lipsa planului este a treia capcană.

Acţiune consecventă – ai nevoie să fii consevent în ceea ce faci, dacă îţi doreşti să ajungi la rezultatele dorite. Lipsa acţiunii consecvente este a patra capcană.


De ce majoritatea cad în aceste capcane?

Dacă din formula de mai sus scoţi instrumentele de aplicare, scoţi planul, scoţi acţiunea, practic este imposibil să mai ajungi la rezultatul dorit! Corect?

Până la urmă, rezultatele şi nu potenţialul reprezintă cel mai corect şi sincer indicator cu privire la cât de buni suntem pe drumul vieţii.

Acum, să gândim simplu dar eficient! Să presupunem că nu ştii să conduci o maşină dar eu îţi pun totuşi la dispoziţie maşina mea. Crezi că aceasta se va mişca singură din loc până nu vei învăţa cum să o conduci? Binenteles că nu! Sau mai rău, vei ajunge în primul stâlp.

Similar stau lucrurile şi în dezvoltare personală. Dacă eu ţi-aş pune la dispoziţie doar o serie de resurse, crezi că acele resurse ar fi suficiente pentru că tu să produci rezultatele pe care ţi le doreşti? Fără instrumente de aplicare, fără un plan de dezvoltare personală, răspunsul este absolut evident.

Resursele în sine, dacă au fost create doar pentru a transmite idei sau concepte de dezvoltare personală, fără să aibă ataşate şi instrumente practice de aplicare, nu te vor ajuta prea mult să-ţi îmbunătăţeşti viaţa.

Acum, că ai ajuns la final, dă-mi voie să te felicit și reține că dezvoltarea personală în termeni de creştere şi rezultate concrete nu se mai poate limita doar la a citi câteva cărţi sau a participa la câteva workshop-uri.

Una este să afli informaţii interesante şi cu  totul alta este să le integrezi în viaţa ta, să le pui într-un plan de dezvoltare personală care să te conducă la rezultatul dorit.

Practic, atunci când spui dezvoltare personală de fapt spui rezultate!

Iar aici, permite-mi să-ți atrag atenția asupra cele mai nocive atitudini mentale. Și anume: “Lasa că ştiu eu mai bine!” De ce spun că este cea mai nociva mentalitate? Întrucât te împiedică să obţii rezultatele pe care ţi le doreşti.

Ok, dar cum se întâmplă asta? Este simplu… Atunci când consideri că ştii tu mai bine, cei din jur aleg să se dezvolte. Şi în timp ce oamenii din jurul tău aleg să se dezvolte în mod continuu, tu scazi.

Prin urmare, atunci când ajungi să crezi că ştii totul, de fapt pui capac evoluţiei personale şi spui NU schimbării! Este valabil atât în zona personală cât şi în cea profesională.

Personal, îţi recomand să te foloseşti de experienţă unui mentor în procesul tău de evoluţie, întrucât acesta îţi va arăta calea cea mai scurtă şi îţi va furniza cele mai eficiente instrumente.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *