09/06/2022   LASA UN COMENTARIU  
Cum identifici în ce fază de evoluție personală te afli

Conceptul de dezvoltare personală cunoscut şi sub denumirea de “self-help” sau “evoluţie personală” este un proces continuu de reprogramare a minţii, ce are drept scop îmbunătăţirea stării de conştientizare, dezvoltarea abilităţilor personale şi realizarea aspiraţiilor personale.


Există 4 faze de evoluție personală:

Faza 1 în evoluție personală – Descoperirea:

Aceasta este faza în care începi să studiezi orice la întâmplare: meditaţie, comunicare, spiritualitate, leadership, NLP, coaching, etc.  Faci ceea ce se numeşte dezvoltare personală nedirecţionată. Tot ce afli ţi se pare interesant şi parcă ai vrea să le ştii pe toate.  Dar la un moment dat vei realiza că nu acţionezi eficient. Conştientizezi că nu poţi deveni bun la toate şi va trebui să te limitezi doar la câteva zone.

Faza 2 în evoluție personală – Învăţarea:

Aici este faza în care devii mai selectiv, nu mai studiezi orice la întâmplare.  De exemplu, comunicare, leadership şi coaching. Alegi acele zone care se completează una pe cealaltă şi împreună te conduc într-o anumită direcţie.  Partea bună este că acum atenţia şi energia ta sunt mult mai bine direcţionate.

Care este marea provocare în această etapă?

Atunci când doar studiezi dar nu urmăreşti rezultatele încă eşti neatent.  Şi este absolut normal ca lucrurie să stea în această manieră întrucât nu eşti la un nivel de maturitate în dezvoltare personală prin care să converteşti cunoaşterea în rezultate semnificative.

Din acest motiv îţi recomand ca în această etapă să depui efort considerabil în procesul tău de evoluţie. Mulţi rămân blocaţi în această etapă întrucât nu au suficient avânt care să le asigure tranziţia în următoarea fază de dezvoltare personală.  Şi nu este o problemă legată de potenţialul lor ci este o problemă legată de lipsa strategiei. Se dezvoltă doar într-un ritm de întreţinere nu unul de evoluţie, de creştere.

Faza 3 în evoluție personală – Creşterea accelerată:

Acum eşti în momentul în care ştii destul de bine ce vrei să aprofundezi, în ce direcţie te îndrepţi şi ce vrei să obţii. Ceea ce faci se numeşte dezvoltare personală focalizată. Aceasta este faza în care îţi manifeşti în mod frecvent dorinţa de a-i învăţa şi pe alţii. Iar partea bună este că reuşeşti să faci asta. Încă nu ai suficientă maturitate şi experitență în dezvoltarea ta personală, nu eşti foarte performant dar totuşi te descurci.

Faza 4 în evoluție personală – Creşterea explozivă:

Aceasta este etapa în care ajungi după mulţi ani de investiţie conţinută în dezvoltare personală. De această dată faci ceea ce se numeşte dezvoltare personală specializată. Aceasta este faza în care deja ai prins viteză şi lucrezi la rafinarea tehnicilor şi a instrumentelelor de dezvoltare personală pe care le foloseşti.


În ce faza de evoluție personală eşti în acest moment şi ce decizi în continuare?

Alegi să rămâi la nivelul de dezvoltare personală din prezent sau iei decizia de creştere la următorul nivel? 

Să ştii că nu este obligatoriu să treci mai departe. Tu ştii care este viaţa ta, tu îţi cunoşti priorităţile. Important este să fii mulţumit cu decizia pe care o iei şi să ţi-o asumi.

Gândeşte-te: Crezi că este o întâmplare faptul că oamenii cu rezultate mari investesc în mod constant în dezvoltarea lor personală? Nu este deloc o întâmplare! Ei au înţeles din experienţa un lucru semnificativ: procesul de dezvoltare personală nu este opţional pentru cine îşi doreşte rezultate mari.

În viaţă nu te poţi aştepta la rezultate semnificative dacă ceea ce investeşti este nesemnificativ! Dacă vrei o viaţă mai bună, începe să creşti din interior către exterior! Cea mai bună investiţie pe care o poţi face este în propria dezvoltare.

Lipsa dezvoltării personală acţionează exact ca o barieră între viaţă pe care o ai şi viaţa pe care ţi-o doreşti. Degeaba îţi doreşti să ajungi prosper dacă nu-ţi schimbi modul în care gândeşti.

Rezultatele diferite implică în primul rând schimbarea modului în care gândeşti. Doar în acest fel bariera dintre viaţa pe care o ai şi cea pe care ţi-o doreşti va începe să slăbească.

Aşadar, călătoria ta spre rezultate mai mari întotdeauna va trece prin dezvoltare personală. Cu cât vrei să ajungi mai sus cu atât mai mult trebuie să te dezvolţi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *