Limbajul trupului: Tehnici de citire rapidă a limbajului nonverbal
Limbajul trupului este pentru majoritatea un subiect de interes major, motivul fiind unul destul de evident! Identificarea şi interpretarea corectă a semnalelor pe care le transmite limbajul corpului, te ajută să descoperi o lume nouă. Este o lume în care separi adevărul de minciună. Dacă îţi doreşti să afli cum poţi face asta, te invit să citeşti acest articol.
Iată ce vei afla din articol:
- Ce este limbajul trupului;
- Cum identifici limbajul trupului la un copil, o femeie sau un bărbat;
- Cele mai frecvente gesturi mincinoase în limbajul trupului;
- Limbajul mâinilor;
- Cele 4 reguli de care să ţii cont atunci când vrei să interpretezi limbajul trupului;
- Top 13 ponturi de care să ţii cont în limbajul nonverbal.
1. Ce este limbajul trupului?
Limbajul trupului denumit şi comunicare nonverbală sau comportament nonverbal este o modalitate de a transmite informaţii. Aceste informaţii sunt transmise prin intermediul expresiilor faciale, gesturilor, atingerii, mişcărilor, posturii corpului, accesoriilor personale, etc.
Impactul creat în procesul de comunicare este determinat de 3 componente:
- Comunicare verbală ≈ 10% (se referă la cuvintele pe care le rosteşti)
- Comunicare paraverbală ≈ 30% (se referă la caracteristicile vocii: volum, tonalitate, viteză)
- Comunicare nonverbală ≈ 60% (se referă la limbajul trupului)
Un studiul realizat de Robert Feldman, (Professor of psychological and brain sciences) la Universitatea Amherst din Massachusetts, a demonstrat că minciuna este un automatism pentru foarte mulţi oameni. În cadrul studiului, au fost create grupe de câte două persoane adulte, care nu se cunoşteau şi au fost puse să vorbească timp de 10 minute.
Aproximativ 60% dintre aceştia au minţit cel puţin o dată într-o discuţie de 10 minute. Media acestui studiu fiind de 3 minciuni în 10 minute. Motivul principal pentru care oamenii au minţit a fost acela că şi-au dorit să se facă plăcuţi în fata interlocutorului, şi-au dorit să fie acceptaţi social. Au fost spuse minciuni de genul: sunt de acord cu tine, ai dreptate, îmi place şi mie acel film, etc.
Mai multe detaii găseşti în videoul de mai jos:
După cum ai văzut şi în video, prin intermediul comunicării nonverbale poţi identifica adevăratele sentimente şi intenţii ale unei persoane.
Ceea ce spun oamenii de multe ori este diferit de ceea ce gândesc. Odată ce ai reuşit să identifici semnificaţia unui indiciu nonverbal, o poţi folosi în diferite circumstanţe, întrucât valabilitatea şi aplicabilitatea ei este universală.
Cauţi soluţii practice la provocările pe care le întâmpini în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei şi creşterea afacerii?
Înscrie-te în comunitate!
După înscriere primeşti pe e-mail linkul de acces la biblioteca noastră de cursuri online
2. Cum identifici limbajul trupului la un copil, o femeie sau un bărbat?
În timp ce o persoană face o afirmaţie sau doar se gândeşte la ceva, în mintea sa apar gânduri însoţite de stări emoţionale, care iată cum sunt procesate:
Pe de o parte, creierul raţional (neocortexul / creierul mincinos) decide ce spune persoana: minciună sau adevăr.
Pe de altă parte, creierul limbic (creierul emoţional) nu se angajează niciodată în minciună. Prin urmare, creierul limbic nu poate susţine prin gesturi, afirmaţiile verbale pe care le face persoană. Tocmai de aceea, în cazul minciunii apare o desincronizare între ceea ce spune persoana (comunicarea verbală) şi ceea ce transmite prin limbajul corpului (comunicarea nonverbală) şi prin vocea sa (comunicarea paraverbală). Se întâmpla acest lucru întrucât creierul rulează două programe care sunt în conflict, iar acest conflict determină o stare emoţională care va fi exteriorizată, fie nonverbal, fie paraverbal, fie ambele.
Pentru o analiză corectă iată ce trebuie să ştii: limbajul trupului la femei este diferit de limbajul trupului la bărbaţi. Copiii, au de asemenea limbajul trupului diferit, când spun o minciună. Psihologia minciunii, la femei, bărbaţi şi copii are moduri diferite de manifestare din punct de vedere al limbajului nonverbal.
Limbajul trupului copii:
De obicei, când un copil minte, obişnuieşte să-şi ascundă mâinile la spate sau îşi acoperă gura fie cu o mână fie cu ambele mâini. În imaginea de mai jos limbajul mâinilor este foarte evident. Limbajul trupului şi în special limbajul mâinilor la copii este foarte evident. De aceea ne este foarte uşor să înţelegem semnificaţia gesturilor unui copil.
Limbajul trupului femei:
Femeile au o capacitate înnăscută de a surprinde şi a descifra semnalele de comunicare nonverbală. De aceea, puţini bărbaţi îşi pot minţi soţiile fără să fie descoperiţi. Femeile decodifică destul de uşor limbajul trupului la bărbaţi.
Însă, majoritatea femeilor pot minţi un bărbat, fără ca aceste să-şi dea seama. Femeile sunt nativ mult mai atente în comunicare nonverbală, spre deosebire de bărbaţi.
De ce femeile comunică şi analizează mult mai bine decât bărbaţii?
Examinarea creierului prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) arata clar:
- femeile au între 14-16 arii cerebrale destinate evaluării comportamentului uman;
- bărbaţii au între 4-6 astfel de zone.
O femeie când minte sau când vrea să ascundă ceva, de obicei evita subiectul. Va începe să discute despre lucruri care nu au nicio legătură cu subiectul, încercând în acelaşi timp să pară ocupată cu diverse activităţi. În acest fel, încearcă să distragă atenţia interlocutorului. Abordarea este complet diferită, faţă de limbajul nonverbal la bărbaţi.
În concluzie:
- când bărbaţii mint, limbajul corpului este destul de evident;
- când femeile mint, încearcă să pară ocupate în timp ce spun minciună.
În plus, femeile obişnuiesc să ascundă minciuna cu jumătate de adevăr. Adică, ele spun şi lucruri adevărate, care pot fi verificate, astfel încât minciună să poată fi greu de identificat.
Limbajul trupului bărbaţi:
Când un bărbat minte, va spune ceva de genul:
- Am pierdut autobuzul;
- Am fost în şedinţa şi nu am avut cum să te sun.
Mincinoşii profesionişti cum ar fi politicienii, avocaţii, actorii, jurnaliştii, etc:
- exersează frecvent gesturile prin care limbajul nonverbal să nu îi trădeze atunci când mint;
- repetă gesturile de suficient de multe ori până devin automatisme;
Aceştia cunosc relativ bine psihologia minciunii şi îşi perfecţionează limbajul trupului, astfel încât să poată fi greu de identificat. Bineînteles, că perfecţionarea durează ani de zile, până gesturile se imprimă în mintea lor la nivel subconştient.
Un alt exemplu, când un bărbat minte, vei putea observa cum îşi băgă mâinile în buzunare sau stă cu braţele încrucişate. Prin această mişcare a braţelor, bărbatul încearcă practic să-şi ţină sub control starea emoţională, să nu o afişeze, pentru a nu se da de gol. A nu se confunda încrucişarea braţelor cu starea de confort. Întotdeauna se citesc grupuri de semnale nonverbale şi ninciodată un singur semnal.
3. Cele mai frecvente gesturi mincinoase în limbajul trupului.
Atingerea nasului:
Oamenii de ştiinţă de la Fundaţia de cercetare şi tratament al mirosului şi gustului din Chicago au constatat că atunci când minţim sunt eliberate nişte substanţe chimice numite catecolamine care duc la umflarea mucoaselor nazale.
Aceştia au demonstrat că în timpul rostirii unei minciuni intenţionate creşte tensiunea arterială. Aceasta duce la umflarea nasului iar terminaţiile nervoase din nas produc mici înţepături, ceea ce ne determina să ne frecăm nasul ca să scăpăm de mâncărime. Sigur că, umflarea nasului nu se vede cu ochiul liber.
Acelaşi lucru este valabil şi atunci când cineva este supărat, anxios sau furios. În general, dacă te mănâncă nasul, îţi potoleşti intenţionat mâncărimea prin frecat sau scărpinat nu prin atingerea lui uşoară.
Frecatul la ochi – limbajul ochilor:
De obicei, bărbaţii se freacă la ochi în mod energic. Dacă minciuna este cu adevărat mare, adesea privesc şi într-o parte.
Femeile însă îşi freacă mai rar ochii. Ele prefera atingerile uşoare sub ochi. Evitarea privirii celui care ascultă şi privitul într-o parte sunt frecvente şi la femei.
Apucarea urechii:
Când persoană îşi apucă lobul urechii, face o încercare simbolică de a ”nu auzi nimic rău”. Este versiunea adultă a gestului din copilărie, când cu ambele mâini ne acopeream urechile dacă nu vroiam să auzim mustrările părinţilor. Poate fi în acelaşi timp şi un gest de autopedepsire, pentru ceea ce am făcut. De asemenea, apucarea urechii arata anxietate.
Scărpinatul pe gât:
Minciuna produce o senzaţie de furnicături în ţesuturile mai delicate ale gâtului. De aceea, persoana care minte, simte nevoia de a se scărpina.
Degetul arătător al mâinii cu care scriem va scărpina partea gâtului plasată sub lobul urechii. De exemplu, când cineva spune: “Înţeleg ceea ce simţi”, apoi imediat se scarpina pe gât, de fapt ceea ce gândeşte este: “Nici vorbă de aşa ceva, nu te cred.” Practic, limbajul trupului trădează ceea ce gândeşte persoana.
Tragerea de guler:
Când persoana minte, îi creşte presiunea arterială şi începe să transpire la nivelul gâtului. Acest gest apare şi atunci când o persoană devine furioasă şi simte nevoia să tragă de gulerul cămăşii pentru a se răcori.
4. Limbajul mâinilor
Vom analiza în continuare care sunt cele mai întâlnite strângeri de mână:
- Raportul de dominare: persoana care foloseşte această formă de salut, fii sigur că mental se consideră superiora ţie. Este ca şi cum ţi-ar transmite: aici eu deţin controlul iar tu mi te supui. Limbajul nonverbal va fi unul de dominare, de superioritate, uneori chiar dus spre aroganță;
- Raportul de servilism: persoană care foloseşte această formă de salut, mental se consideră inferioară şi vrea să-ţi transmită asta prin limbajul mâinilor (servilism) dar şi prin limbajul trupului;
- Raportul de egalitate: persoană care foloseşte această formă de salut, mental vrea să fie pe poziţie de egalitate cu tine, nu încearcă să te domine.
Cum afli dacă interlocutorul are emoţii puternice în mai puţin de 5 secunde?
Foarte simplu, îi întinzi mâna şi îl saluţi iar în acest timp îi poţi analiza temperatura palmei.
Cu cât emoţiile sunt mai puternice, cu atât mana va fi mai rece şi mai umedă.
Iată doar câteva exemple când poţi testa asta:
- la interviu (dacă tu eşti intervievatorul);
- când persoana este speriată, îi este frică de ceva;
- când persoana are o întâlnire romantică şi trăieşte emoţii intense.
Probabil te întrebi, care este explicaţia pentru care palma devine rece şi eventual umedă? Răspunsul are o justificare ştiinţifică: când ai emoţii puternice, sângele este trimis cu putere din celulele aflate în stratul extern al pielii mâinilor către picioare. Şi se întâmpla acest lucru întrucât la nivel subconştient, picioarele sunt responsabile cu fugă 🙂 .
Gândeşte-te la o situaţie în care cineva te-a speriat foarte tare. Cum ai reacţionat? Fără să faci nicio evaluare conştientă te-ai ferit sau ai luat-o la fugă (în funcţie de caz) pentru a te îndepărta de pericol. Tendinţa automată şi subconştientă este de a o lua la fugă. Motivul: creierul vrea să te îndepărtezi de pericol şi să te menţină în zona de siguranţă.
După ce te-ai îndepărtat de pericol, probabil că erai alb la faţă, inima îţi bătea cu putere, iar picioarele parcă îţi luau foc. De ce? Întrucât celulele din stratul extern al pielii au rămas fără sânge, iar inimă a pompat cu putere sângele către picioare. Când sângele este pompat care picioare, rezultatul este că temperatura palmelor scade, acestea încep să transpire devenind reci şi umede.
5. Cele 4 reguli de care să ţii cont atunci când vrei să interpretezi limbajul trupului.
După cum am mai spus, limbajului trupului necesită o documentare temenică asupra subiectului şi o exersare continuă. Totuşi, pentru a interpreta cât mai corect limbajului nonverbal, îţi recomand să ţii cont de următoarele 4 reguli:
Regula 1. Stabilirea liniei de bază în comunicare nonverbala:
Scopul este ca persoană să fie adusă într-o stare de relaxare, pentru a cunoaşte modul în care reacționeză în mod obişnuit. Trebuie făcută o evaluare în comunicarea nonverbală. Aici vei observa atent dacă în mod obişnuit, limbajul corpului este unul energic sau dimpotrivă. Fiecare persoană are un anumit ritm privind limbajul corpului.
În momentul în care persoana minte, începe să se distanţeze de acest ritm: ori devine mai energică ori devine mai lentă. În psihologia minciunii este bine ştiut: cu cât emoţia datorată minciunii este mai puternică, cu atât distanţarea de la linia de bază este mai evidentă.
Regula 2. Aplicarea unei forţe psihologice corespunzătoare:
În faza de identificare a minciunii trebuie aplicată o forţă psihologică care să declanşeze o emoţie. În caz contrar, este foarte greu de citit o minciună pentru că nu există teama de a fi prins. Fără să fie aplicată o miză, persoană în cauză se menţine într-o stare de calm care împiedică cititorul să poată identifica semnalele specifice minciunii.
Dacă persoana este nevinovată, nu se va manifesta teama că ar putea fi prinsă şi atunci distanţarea de la linia de bază va fi foarte mică. Când o persoană spune adevărul, vor apărea sincronicităţi între cuvintele pe care le spune (adică comunicare verbală), modul în care spune (adică comunicare paraverbală) şi ceea ce transmite corpul său (comunicare nonverbală).
Regula 3. Alegerea momentului potrivit pentru aplicarea forţei psihologice:
Forţa psihologică trebuie aplicată în momentul în care persoana este foarte vulnerabilă, întrucât în acel moment va face greşeli şi se va da de gol. Când oamenii simt o stare care le creează disconfort emoţional, aceştia îşi aplică mecanisme de calmare uşor de remarcat.
Cele mai întâlnite şi uşor de observat mecanisme de calmare:
- joacă cu şuviţele de păr;
- atingerea gâtului;
- frecatul palmelor;
- joacă cu diverse obiecte (pix,bijuterii);
- mușcatul buzelor;
- lingerea buzelor;
- orice comportament repetitiv.
A nu se face confuzie cu limbajul trupului seducţie. Am mai spus, întotdeauna se citesc grupuri de semnale nonverbale, niciodată un singur semnal.
Regula 4. Citirea grupurilor de gesturi:
În comunicarea nonverbală, citirea grupurilor de gesturi este regula de bază. În general, îţi recomand să citeşti minim 3 semnale, care poartă numele de grupuri de gesturi, întrucât au loc în acelaşi timp.
Iată un exemplu: persoană priveşte în jos în timp ce îşi muşcă buzele şi închide ochii. Aceasta înseamnă vinovăţie.
Pentru a creşte precizia în procesul de identificare a minciunii este bine să identifici atât semnalele de comunicare nonverbala cât şi pe cele de comunicare paraverbală. Datorită emoţiei, când persoana minte, vocea acesteia va fi diferită faţă de vocea pe care o foloseşte în mod obişnuit. Ori va fi tremurată, ori va fi mai agresivă, ori se va prăbuşi (în principal terminaţiile cuvintelor sunt prăbuşite). Aşadar, observă întotdeauna distanţarea faţă de linia de bază şi citeşte grupuri de gesturi.
6. Top 13 ponturi de care să ţii cont în limbajul nonverbal.
- Vocea întotdeauna trebuie să sune aşa cum arată şi fața (adică trebuie aliniere între comunicarea verbală – comunicarea parverbală – comunicarea nonverbală).
- Schimbarea timpurilor verbelor: trecut – prezent – trecut, în contextul aceluiaşi subiect reprezintă un indicator al minciunii.
- Mincinoşii vor să convingă! De asemenea, se poate observa şi o comunicare nonverbală uşor forţată.
- Oamenilor le este greu să-şi reprime emoţiile, atunci când sunt puşi faţă în faţă cu persoana sau cu obiectul faţă de care au o amintire emoţională.
- Când oamenii spun adevărul nu au tendinţa de a-şi aminti micile detalii întâmplate cu luni sau ani de zile în urmă.
- Descrierea evenimentelor în ordine inversă nu este posibilă pentru cei care mint. În cazul lor nu există o memorie bazată pe amintiri reale, pe care să o poată accesa.
- Mulţi oameni care cred că minciuna lor a fost bine primită nu se pot abţine să nu schiţeze un zâmbet reţinut imediat după ce au spus minciună.
- Mincinoşii experimentaţi nu te vor privi foarte mult în ochi.
- În comunicare nonverbala, lipsa emoţiei este la fel de importantă ca şi prezenţa ei. Lipsa emoţiei de pe faţă, însemna că persoană nu este deloc surprinsă de ceea ce aude său vede.
- Când expresia facială a unei persoane nu este simetrică pe ambele părţi ale feţei este posibil ca acea emoţie să fie simulată. În comunicare nonverbala, asimetria implică sentimente opuse pe fiecare parte a feţei.
- Urmăreşte latentă răspunsului – adică timpul din momentul în care este pusă întrebarea şi timpul primirii răspunsului. La cei care mint latența este sub o secundă, întrucât vor să scape repede de răspunsul deja pregătit.
- Urmăreşte întotdeauna mecanismele de calmare subconştiente.
- Cei mai buni mincinoşi vor acoperi minciuna cu jumătate de adevăr (adică vor introduce în povestea lor şi lucruri adevărate care pot fi verificate). Femeile fac destul de des acest lucru.
Câteva cuvinte despre autor:
Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.
Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.
După înscriere primeşti pe e-mail linkul de acces la biblioteca noastră de cursuri onlineCauţi soluţii practice la provocările pe care le întâmpini în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei şi creşterea afacerii?
Înscrie-te în comunitate!
Alte articole recomandate:
Exerciţii de dicţie: învaţă să vorbeşti clar şi cu încredere
Lasa un raspuns
Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Este un subiect pe care nu l-am aprofundat si nici nu l-am luat in considerare f mult ! Sunt aspecte pe care le-am intalnit , dar cele mai multe trebuie sa le deprind ! Continuati sa educati oamenii , ca le faceti un MARE BINE !!!! Felicitari
Am intalnit un barbat care mintea ca o femeie. Schimba subiectul, spunea ca e ocupat, ca nu are timp, spunea tot felul de chestii care nu aveau nici un fel de legatura cu subiectul in sine. Dar ceea ce zicea era adevarat….spunea ca joaca fotbal cu taximetristii si nu cu colegii de munca, spunea ca nu tine minte zilele de nastere si alte lucruri pe care eu nu i le-am cerut.
Îmi plac explicațiile. Foarte interesant și util.
Foarte interesant, captivant si adevarat in acelasi timp. Mult succes in continuare, celor care, va ocupati, va dedicati si transmiteti pe mai departe, toate aceste articole!
uun articol interesant