31/01/2017   LASA UN COMENTARIU  
Interviu de angajare: Sfaturi practice de care să ţii cont

Candidezi pentru un job şi ai nevoie de sfaturi practice care să te ajute să treci cu succes printr-un interviu de angajare?

Dacă răspunsul este DA, îţi recomand să citeşti acest articol până la final pentru a afla ce trebuie să ştii la un interviu de angajare!


1. Ce să faci la un interviu de angajare?

Prima etapă – Înaintea interviului de angajare

Înaintea unui interviu de angajare sunt două aspecte importante de care ar trebui să ţii cont: atitudinea şi vizualizarea.

 

Atitudinea

Aici îţi recomand să te pregăteşti corect din punct de vedere mental pentru interviul de angajare. Atitudinea pe care o ai înainte de a ajunge la interviul de angajare îţi va determina în mare măsură atitudinea din timpul interviului. Iar atitudinea din timpul interviului de angajare, va influenţa semnificativ rezultatul pe care îl vei obţine. Dacă vei avea o atitudine slabă aproape sigur vei pica interviul. Angajatorii nu caută oameni cu atitudine slabă. Ei caută oameni cu o atitudine bună, pe care să se poată baza în dezvoltarea afacerii lor.

Reţine că în timpul unui interviu de angajare nu este vorba despre un recrutor care te intervievează. Este mai degrabă vorba despre modul în care tu poţi să răspunzi nevoilor de dezvoltare pe care le are angajatorul prin intermediul experienţei, cunoştinţelor şi abilităţilor pe care le deţii. În plus, şi tu vrei să te convingi că firmă şi jobul respectiv ţi se potrivesc. Vrei să te asiguri că poţi să te integrezi în cultura lor organizaţionala.

 

Vizualizarea

Cu o zi înainte de a susţine interviul de angajare, gândeşte-te că acesta va decurge foarte bine, fii relaxat şi încrezător. Ideea centrală în procesul vizualizării este să te gândeşti la ceea ce vrei cu adevărat. Ştiu că majoritatea candidaţilor au o tendinţă absolut naturală de a pune răul în faţă. Eu nu spun să devii un visător cu ochii în soare ci din contră. Fii realist dar pregăteşte-te corect din punct de vedere mental pentru interviul de angajare. Asigură-te că nu-ţi pierzi încrederea în tine din cauza unei setări mentale greşite.

 

Prin urmare:

 • Nu te gândi că va fi greu, pentru că realitatea poate fi diferită.
 • Nu te gândi că există alţii mai buni decât tine.
 • Nu te gândi că vei fi pus în dificultate.

Toate aceste gânduri îţi distrug încrederea în tine şi atunci şansa să pierzi acel interviu de angajare este destul de mare. Nu cred că asta este ceea ce tu îţi doreşti. Deci nu te gândi la ceea ce nu vrei!

O programare mentală corectă te poate ajuta să dai cele mai potrivite răspunsuri şi să ai o atitudine foarte bună pe durata întregului interviu de angajare.

Dacă încrederea ta înaintea interviului este scăzută, fii sigur că în timpul interviului va fi şi mai scăzută. De aceea, pregătirea mentală înaintea unui interviu de angajare este cu adevărat esenţială.

A doua etapă – În timpul interviului de angajare

Aceasta este etapa în care ajungi față în faţă cu recrutorul la interviul de angajare.

În momentul întâlnirii, indiferent dacă este bărbat sau femeie îţi recomand să ai o strângere de mână fermă.

Aici nu mă refer la tehnica zdrobitorului de oase, ci la un salut de tip business. Nimănui nu-i place o strângere de mâna slabă.

În timp ce saluţi, priveşte întotdeauna în ochii persoanei căreia îi strângi mâna şi nu în jos. Primele 30 de secunde creează cel mai mare impact în mintea angajatorului, mă refer aici la prima impresie.

 

Cum să comunici eficient într-un interviu de angajare?

Modul în care comunici la un interviu de angajare, îţi va asigura succesul sau dimpotrivă eşecul.

Iată ce trebuie să înţelegi: procesul de comunicare are trei componente fundamentale:

 1. Comunicarea Verbală 10% (adică conţinutul subiectului, ceea ce vorbeşti).
 1. Comunicarea Paraverbală 30% (se referă la caracteristicile vocii, adică modul în care vorbeşti). Ai vocea clară sau tremurată? Ai vocea stinsă sau energică? Vorbeşti prea rar/prea repede sau cu aceeaşi viteză ca şi angajatorul? Te bâlbâi sau transmiţi clar mesajul?
 1. Comunicarea Nonverbala 60% (se referă la poziţia corpului, expresiile feței, poziţia capului, privirea, poziţia mâinilor, aşezarea în scaun. Este vorba despre tot ce ţine de semnalele pe care corpul tău le transmite. Este ca şi cum ai urmări un film mut).

În momentul în care recrutorul îţi pune o întrebare poate eşti tentat să răspunzi repede. Nu îţi recomand să faci asta. Aşteaptă până când acesta termina ce are de spus, apoi fă o scurtă pauză şi formulează-ţi în minte măcar primele idei. Efectul: vei părea o persoană politicoasă, calmă, încrezătoare în propriile capacităţi. În plus, datorită scurtei pauze de gândire, vei da un răspuns mai bine gândit nu un răspuns din impuls.

A treia etapă – La finalul interviului de angajare (feedback interviu angajare)

La finalul interviului de angajare exprimă-ţi încă o dată interesul faţă de jobul dorit, apoi mulţumeşte-i persoanei care te-a intervievat pentru timpul şi interesul acordat. Ce faci dacă la finalul acelui interviu de angajare nu primeşti un răspuns clar? Întreabă recrutorul când ar trebui să aştepţi răspunsul interviului.

2. Sfaturi pentru interviu de angajare.

În continuare vei afla câteva sfaturi utile pentru un interviu de angajare reuşit.

Poate unele sfaturi vor fi mai greu de aplicat, altele mai uşor.

Însă, încearcă să aplici cât mai mult din ceea ce vei afla.

Cu cât mai bine vei aplica, cu atât va creşte şansă ca tu să fii candidatul preferat în urma acelui interviu de angajare.

 • Ai grijă la postările de pe reţelele de socializare / postările din online. Este posibil ca recrutorul să-ţi caute profilul de Facebook, Instagram, LinkedIn, înainte de a te chema la interviu. Conform unui sondaj efectuat de BestJobs, şase din zece angajatori verifică în procesul de evaluare a unui candidat pentru un job în cadrul companiei, profilurile acestuia de social media, iar aproape patru din zece ţin cont inclusiv de acest criteriu în decizia de recrutare.
  Sondajul BestJobs a fost efectuat pe un eşantion de 292 companii mici, medii şi mari din România.
 • Nu întârzia la interviu.
 • Zâmbeşte: un zâmbet denotă încredere. Să nu-ţi fie teamă să gesticulezi în timpul răspunsurilor la întrebări, aceasta sugerează entuziasm, deschidere.
 • Limbajul corpului: foloseşte o postură corectă a corpului şi priveşte în ochii recrutorului dar atenţie: priveşte cam 30% din timp. Stai cu spatele drept pe scaun, niciodată aplecat.
 • Ascultă înainte de a vorbi: fii sigur că ai înţeles întrebarea. În caz contrar, roagă recrutorul să-ţi clarifice ce a vrut să spună.
 • Nu-ţi fie frică să îţi rezervi un pic de timp pentru a te gândi înainte de a răspunde.
 • Vorbeşte clar: nu te bâlbâi, aceasta denotă lipsa de încredere. Vorbeşte pe un ton sigur, întrucât acest lucru transmite încredere (este vorba de ceea ce transmiţi paraverbal).
 • Cunoaşte-ţi CV-ul: fii pregătit să discuţi despre orice este trecut în CV-ul tău. Mulţi oameni inventează experienţe în CV-urile lor. Evită asta întrucât singurul punct de reper pe care intervievatorul îl are despre tine este CV-ul pe care îl prezinţi. Dacă minţi, vei fi prins şi în acel moment interviul tău s-a terminat.
 • Fostul angajator: niciodată să nu spui ceva negativ despre fostul angajator. Găseşte o modalitate de a prezenta partea pozitivă a experienţei.
 • Fii cinstit: nu minţi în cadrul interviului întrucât următoarea întrebare vă fi: “Spune-mi mai multe despre asta, detaliază”.
 • Nu-ţi arata părţile rele! De cele mai multe ori, la sfârşitul interviului, cele două părţi încep să se simtă confortabil una cu cealaltă. Nu lăsa că acest sentiment confortabil să te împingă să spui lucruri nepotrivite despre tine. Menţine lucrurile în sfera profesională şi ai mare grijă la ce trebuie să spui la un interviu de angajare.
 • Fii pregătit să poţi vorbi despre firma în care vrei să lucrezi. Există foarte multe informaţii pe internet, deci nu ai scuză să te prezinţi la interviu fără să cunoşti aceste detalii.
 • Nu întreba încă din start despre salariu sau beneficii.
 • Adresează întrebări! De obicei spre sfârşitul interviului, angajatorul te va întreba dacă ai nelămuriri sau dacă ai vreo întrebare pentru el. Îţi recomand să pui două, trei întrebări despre modul de lucru, cum arată o zi din viaţa unui angajat pe un post similar în firmă, orice întrebare relevantă despre job. Adresând două, trei întrebări îi arăţi că eşti interesat de jobul respectiv.

Iar acum, că ne apropiem de finalul acestui articol, este important să reții că ceea ce îl interesează pe angajator sunt abilităţile tale! Și atenție aici, am spus abilități nu diplome! Diplomele reprezintă un indicator relativ al abilităţilor însă pe angajator îl interesează concret cum poţi tu contribui la creşterea rezultatelor în cadrul echipei, astfel încât profitul firmei să crească.


Câteva cuvinte despre autor:

 

Gabriel-Radu

Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.

Programează o discuție

Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.

Vezi ce spun clienții

 

Alte articole recomandate:

Cum scapi de emoții și stres

Cum să-ți îmbunătățești stima de sine în mod considerabil

Cum să obții o gândire pozitivă

Exerciţii de dicţie: învaţă să vorbeşti clar şi cu încredere

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *