Ce înseamnă wellbeing și cum te ajută
În ultimii ani s-a tot discutat în România despre programe de wellbeing pentru angajaţi şi despre modul în care acestea îi ajută pe membrii echipei să fie mai fericiţi şi să obţină echilibru între zona personală şi cea profesională.
Iar antreprenorii ţinând cont de:
- incapacitatea de a mai atrage talente noi din piaţă;
- fluctuaţia de personal în continuă creştere;
- implicarea insuficientă a angajaţilor la locul de muncă;
- incapacitatea managerilor de a conduce eficient;
- adaptarea tot mai grea a generaţiilor anterioare cu noile tehnologii.
Au început să aloce bugete pentru a le oferi angajaţilor: spaţii de lucru mai dinamice, abonamente la sală, bilete la diferite evenimente, etc.
Însă, această abordare este greşită întrucât mai există şi alte componente de care ar trebui să se ţină cont, atunci când se doreşte să se implementeze cu succes un program de wellbeing într-o companie.
Iată despre ce vom discuta în acest articol:
- Ce înseamnă wellbeing şi ce înseamnă wellness?
- Programe wellbeing sau cursuri de dezvoltare personală?
- Wellbeing – Top avantaje.
- De ce să investeşti în programe de wellbeing şi cursuri de dezvoltare personală pentru angajaţi?
- Se poate fără programe de wellbeing şi cursuri de dezvoltare personală?
1. Ce înseamnă wellbeing şi ce înseamnă wellness?
De multe ori programele de wellbeing sunt înţelese greşit întrucât se pune semn de egalitate între starea de bine a angajatului şi wellbeing.
Însă, conceptul de wellbeing este mai degrabă un mindset, o strategie ce ar trebui să facă parte din cultura organizaţională a companiei.
În acest sens, cercetătorii Gallup împreună cu economişti, psihologi consacraţi şi specialişti din domenii conexe au început să cerceteze elementele comune ale conceptului de wellbeing în peste 150 de ţări.
În urma cercetărilor făcute aceştia au ajuns la concluzia că există 5 zone care alcătuiesc wellbeing-ul:
- Carieră (Career Wellbeing): a găsi mulţumire în jobul pe care îl faci;
- Financiar (Financial Wellbeing): gestionarea resurselor financiare într-un mod cât mai eficient;
- Sănătate (Physical Wellbeing): starea de sănătate fizică, mentală şi emoţională;
- Social (Social Wellbeing): relaţiile sociale pe care ţi le construieşti şi influenţa lor asupra ta;
- Comunitate (Community Wellbeing): ce faci pentru comunitatea în care trăieşti.
Prin urmare, wellbeing nu înseamnă doar a fi fericit, de succes sau sănătos… Tocmai din acest motiv este necesar să acordăm importanța cuvenită tuturor domeniilor principale ale vieţii întrucât acestea sunt interconectate.
Deseori se face confuzie între wellbeing şi wellness. Wellness-ul având mai degrabă legătură cu tot ceea ce faci pentru o viaţă sănătoasă. Mă refer aici la numărul de controale medicale pe an, practicarea unui sport sau prezenţa la o sală, mâncatul sănătos, programul de somn, etc.
Tematicile programelor de wellbeing diferă în funcţie de furnizor şi de cerinţele companiei. Programele de wellbeing urmăresc obţinerea unui echilibru între viaţa profesională vs viaţa personală.
Este adevărat că starea de bine a angajaţilor obţinută prin programe de wellbeing contribuie la creşterea eficienţei în firmă. Totuşi, este important să menţionez că este nevoie de o fundaţie sănătoasă în cultura organizaţională, peste care „să se suprapună starea de bine”. Iar această fundaţie o reprezintă dezvoltarea personală de bază.
2. Programe wellbeing sau cursuri de dezvoltare personală?
Este important să clarificăm faptul că programele de wellbeing nu pot înlocui programele de training şi coaching. Ele nu fac decât să vină în completarea programelor de training şi coaching.
Dacă eşti managerul unei companii, nu îţi recomand să organizezi programe de wellbeing pentru angajaţi, dacă aceştia nu beneficiază în primul rând de cursuri de dezvoltare personală de bază.
Nu întâmplător, companiile care organizează activităţi de wellbeing pentru angajaţi, investesc în primul rând în cursuri de dezvoltare personală. Pentru aceste companii, dezvoltarea personală face parte din cultura organizaţională.
Din videoul de mai jos vei afla care sunt cele mai întâlnite două greşeli, pentru care multe cursuri de dezvoltare personală şi programe de wellbeing au eficienţă redusă.
3. Wellbeing – Top avantaje.
Iată ce se urmăreşte prin programele de wellbeing:
- Pe de o parte, compania trebuie să îşi urmărească interesele, astfel încât să obţină atât angajaţi motivaţi pe termen mediu şi lung cât şi rezultate mai mari. În caz contrar, investiţia în programe de well-being s-ar transforma într-o cheltuială.
- Pe de altă parte, angajaţii ar trebuie să obţină echilibru între carieră şi viaţa personală.
Iată care sunt principalele beneficii, atât pentru companie cât şi pentru cursanţi:
Programe Wellbeing – Beneficii pentru companie:
- creşte nivelul de motivaţie al echipei;
- se îmbunătăţesc relaţiile dintre angajaţi;
- reducerea stresului la locul de muncă;
- reducerea fluctuaţiei de personal;
- creşte nivelul de implicare a angajaţilor.
Programe Wellbeing – Beneficii pentru angajaţi:
- dezvoltare personală;
- reducerea nivelului de stres;
- echilibru între carieră şi viaţa personală;
- creşterea nivelului de încredere în sine;
- generarea unei stări de bine.
4. De ce să investeşti în programe de wellbeing şi cursuri de dezvoltare personală pentru angajaţi?
Există multe firme care minimizează sau şi mai rău ignoră dezvoltarea personală a angajaţilor.
În general, acestea sunt firmele care au cele mai mari probleme legate de:
- eficiența angajaţilor;
- fluctuaţii prea mari de personal;
- conflicte de interese;
- lipsa motivaţiei angajaţilor;
- nivel de leadership scăzut.
Însă, toate acestea sunt doar efecte. Cauza principală o constituie de fapt, nivelul scăzut de dezvoltare personală al angajaţilor.
Nu se investeşte nici în cursuri de dezvoltare personală a angajaţilor şi nici în programe de wellbeing.
Dacă eşti CEO-ul unei companii probabil ştii că rezultatele pe care le obţii din partea oricărui angajat sunt determinate de două elemente:
- Nivelul de cunoaştere în zona sa de expertiză (cu alte cuvinte cât de bine îşi cunoaşte meseria).
- Nivelul de dezvoltare personală.
Iată un fenomen care se întâmplă în firme: mulţi manageri îşi doresc creştere continuă şi încep să creeze tot felul de reguli, crezând că aceasta este soluţia şi că în acest fel oamenii se vor alinia regulamentelor. Însă, această strategie nu poate înlocui nici pe departe cursurile de dezvoltare personală şi programele de wellbeing.
Nu mă înţelege greşit: sigur că este nevoie de reguli şi proceduri, însă acestea au influență doar până la un anumit nivel. De aceea, când investeşti în cursuri de dezvoltare personală sau programe de wellbeing pentru oamenii din echipa ta, de fapt investeşti în creşterea afacerii tale.
Când minimizezi sau ignori investiţia în dezvoltare personală, de fapt limitezi foarte mult creşterea afacerii tale. Creşterea afacerii vine în urma dezvoltării angajaţilor prin cursuri de dezvoltare personală şi programe de wellbeing.
În concluzie, dezvoltarea personală este pentru firmele care îşi doresc:
- angajaţi cât mai performanţi;
- relaţii profesionale cât mai bune între angajaţi;
- creştere continuă.
5. Se poate fără programe de wellbeing şi cursuri de dezvoltare personală?
Da, sigur că se poate, însă cu o serie de consecinţe, 100% inevitabile!
Creşterea firmei nu funcţionează după principiul: nu investesc în oameni, dar mă aştept la creştere continuă. Aşa ceva nu este posibil!
Ca manager ai doar două variante posibile:
- investeşti în dezvoltarea angajaţilor (prin programe de dezvoltare personală şi opţional programe wellbeing);
- laşi dezvoltarea personală în seamă fiecărui angajat (caz în care nu te poţi aştepta la creştere).
Cât timp dezvoltarea personală a angajaţilor este minimizată sau şi mai rău este eliminată din companie, permanent vor fi resimținte efecte atât în interiorul organizaţiei cât şi în afară organizaţiei.
În continuare, să analizăm care sunt efectele datorate lipsei cursurilor de dezvoltare personală şi wellbeing în interiorul organizaţiei:
- implicarea la nivel minim a angajaţilor;
- nemulţumiri care se manifestă frecvent;
- conflicte de interese;
- pierderea angajaţilor buni;
- plasarea pe poziţii de conducere a unor angajaţi slab echipaţi în conducerii oamenilor.
Dacă un angajat primeşte o poziţie de conducere dar nu are dezvoltate şi abilităţile necesare pentru a conduce de pe poziţia respectivă este foarte grav. De ce? Întrucât, nu vei auzi niciodată următoarea frază: i-am dat lui Ionel o poziţie de leadership şi dintr-o dată abilităţile lui au explodat. Asta nu se va întâmpla! Nu poziţia îl construieşte pe lider, ci liderul este cel care construieşte poziţia.
Pur şi simplu, angajaţii puşi în poziţii de conducere care nu au formate abilităţi de leadership, nu pot stabili un vector de direcţie în echipă. În loc să îţi dezvolţi o echipă, te alegi doar cu un grup de oameni, fiecare cu interese proprii. În acele echipe, lipseşte viziunea, lipseşte motivaţia, lipseşte elanul.
Iar atunci când nu îţi dezvolţi oamenii din echipă, nu ai oameni capabili cărora să le delegi sarcini. Asta va atrage o supraîncărcare a liderilor din zona de vârf a organizaţiei, care vor fi nevoiți să se ocupe de prea multe sarcini.
Cât timp nu se investeşte în dezvoltarea angajaţilor prin cursuri de dezvoltare personală şi eventual programe de wellbeing, efectele negative vor continua să se menţină sau poate chiar să se amplifice. Efectele negative nu se vor diminua de la sine.
Lipsa de dezvoltare personală: efecte în afara firmei.
În continuare să analizăm care sunt efectele datorate lipsei cursurilor de dezvoltare personală şi wellbeing, în afară organizaţiei.
În exterior este vorba de imaginea de brand, adică cine eşti tu ca firma, ce imagine ai.
Şi aici vorbim de imaginea pe 3 direcţii:
- Imaginea în comparaţie cu firmele concurente.
- Imaginea faţă de viitorii noi angajaţi (care pot veni în firma ta sau aleg o firmă concurentă).
- Imaginea faţă de clienţi (care pot deveni clienţii tăi sau clienţii unei firme concurente).
Imaginea firmei pe aceste 3 direcţii este de fapt un rezultat, şi iată de ce: modul în care firma funcţionează în interior, se reflectă la exterior. Dacă vrei să schimbi imaginea la exterior, trebuie să lucrezi la interior. Există o cauză şi există un efect. Cauza o reprezintă modul în care funcţionează organizaţia în interior. Efectul îl reprezintă imaginea din exterior.
În concluzie, lipsa dezvoltării personale, acţionează exact ca un capac pentru firmă. Este acel capac care nu permite organizaţiei să treacă mai departe, blochează evoluţia echipei şi limitează rezultatele întregii organizaţii.
Pe final, îmi doresc ca acest articol să te fi ajutat să îţi formezi o imagine clară cu privire la:
- diferenţa dintre programele de wellbeing şi cursurile de dezvoltare personală;
- ce programe să alegi astfel încât să nu transformi investiţia într-o cheltuială;
- importanta dezvoltării personale în firma ta.
Acum, dacă îți dorești să afli pas cu pas cum să motivezi oamenii pe care îi conduci după o strategie clară, astfel încât să ai o echipă implicată şi productivă, te încurajez să urmărești cursul online – Motivarea angajaților în companiile românești, creat de Gabriel Radu (Life & Executie Coach).
Curs – Motivarea angajaţilor în companiile romaneşti
În videoul de mai jos ți-am prezentat succint modul în care acest curs despre motivarea angajaţilor poate să răspundă provocărilor pe care le întâmpini cu echipa ta.
👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici
Conţinutul cursului este structurat şi uşor de parcurs iar instrumentele şi metodele prezentate provin din peste 13 ani de practică, timp în care am format lideri din peste 25 de industrii.
Informații administrative – Curs Motivarea angajaţilor în companiile romaneşti:
- 14 videouri;
- Durată totală: 3 ore;
- Acces: pe viaţă;
- Logare: cu user şi parolă în platformă;
- Disponibil: de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tableta, PC);
- Garanție Money Back 30 de zile;
- Autor curs: Gabriel Radu (Life & Executive Coach).
Din acest curs online vei afla:
- Cum să formezi o echipă unită şi productivă;
- Cum să reduci semnificativ fluctuaţia de personal;
- Cum să creşti nivelul de implicare al echipei;
- Cum să motivezi non-financiar oamenii pe care îi conduci; (+32 de elemente motivaţionale non-financiare care funcţionează în firmele din România)
- Cum să implementezi în echipa ta un plan de motivare etapizată;
- Cum să diminuezi sau chiar să elimini conflictele şi individualităţile dintre angajaţi;
- Cum să comunici mai eficient cu oamenii din echipă;
- Cum să conduci echipa mult mai uşor.
Reţine: Când motivaţia la locul de munca este scăzută, implicarea este la nivel de indiferentă, iar acolo unde exista indiferentă nu exista performanta şi nu există evoluţie, nici pentru angajat, nici pentru firmă! Când laşi motivaţia personalului la voia întâmplării, de fapt laşi la voia întâmplării direcţia spre care te îndrepţi cu echipa sau cu afacerea ta.
👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici
Câteva cuvinte despre autor:
Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.
Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.
Alte articole recomandate:
Cum recâştigi încrederea unei persoane şi cum reconstruiești o relaţie
Diferenţa dintre lideri şi manageri
De ce este importantă cultura organizațională şi cum să o dezvolţi
Cum să ai o echipă motivată și implicată
Business coaching pentru performanţă în afaceri
Află dacă echipa te urmează ca lider sau ca şef
Cum ne este influențată sănătatea de modul în care gândim
Cum să obții o gândire pozitivă
Ce înseamnă dezvoltare personală cu adevărat şi cum te ajută
Lasa un raspuns
Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *